iPhone 8 kan sakna fingeravtrycksläsare — Apple har problem med tekniken

apple iphone8 konceptbild

När iPhone 8 släpps kan det vara utan fingeravtrycksläsare. Enligt de senaste uppgifterna från tillverkningsindustrin har Apple problem med utvecklingen och har inte fått fingeravtrycksläsaren att fungera på ett bra sätt.


Om inte Apple lyckas lösa problemen inom en överskådlig framtid kan det betyda att iPhone 8 blir utan fingeravtrycksläsare. Något som vore högst beklagligt med tanke på hur praktiskt det är för autentisering av användaren.

Anledningen till att man nu tror att Apple inte fått rätt på tekniken är för att ingen större beställning gjorts hos någon av de stora tillverkarna. Inte heller finns någon indikation på att Apple skulle ha utvecklat en egen fingeravtrycksläsare.

Det skulle dock vara en praktisk lösning då Apple väntas ta bort den fysiska hemknappen och ersätta den med en lösning direkt inbyggd i skärmen. Ett stort steg från konkurrenternas designval som oftast bygger på en fingeravtrycksläsare på telefonernas baksida.

— Just nu tror vi inte att Apples leverantör av optiska fingeravtrycksläsare har tillräckligt med beställningar, vilket indikerar att Apple inte har funktionaliteten redo för lansering, sade Andy Hargreaves, analytiker på Pacific Crest Securities.


Lästips: iPhone Edition är iPhone 8 — släpps sent under 2017Hittills har minst två analytiker på separata firmor gått ut med att Apple inte nått fullgoda resultat för att kunna lägga större beställningar hos någon tillverkare. Vad vi vet har kända Synaptics tidigare varit med i leken men utan att lyckas nå framgång hos Apple.

Det finns en möjlighet att Apple faller tillbaka på ansikts- eller iris-scanner med hjälp av den inbyggda frontkameran. Tyvärr är den förstnämnda, vad vi vet från tidigare försök, alltför osäker för att kunna användas seriöst. Så vi får helt enkelt avvakta och se vad som kommer.

Kan du tänka dig att köpa iPhone 8 även om telefonen saknar fingeravtrycksläsare? Kommentera gärna och berätta!