Google Foton stabiliserar dina videoklipp i telefonen

Google Foto Logo

Tycker du att dina inspelade videoklipp på telefonen känns så skakiga? Då har Google Foton en lösning som kan hjälpa dig. Den populära applikationen för att titta på, redigera och lagra fotografier har nämligen uppdaterats med stöd för stabilisering av videoklipp.


Allt du behöver göra är att filma med telefonen och öppna videoklippen i Google Foton. Klicka på ikonen som liknar en penna för att redigera respektive videoklick och klicka på alternativet ”Stabilisera”. Vänta tills telefonen arbetat färdigt med att stabilisera videon och kolla sedan resultatet.

Kan ta mycket lång tid med långa klipp

Processen tar olika lång tid beroende på hur hög upplösning respektive videoklipp har, vilken bitrate som klippet spelats in i och hur långt klippet är. Andra faktorer som spelar ni är hur många bilder per sekund som videoklippet är inspelat med och vilken hårdvara som sitter i telefonen.

Om du har ett videoklipp på 120 sekunder, inspelat i 4K-upplösning med 30 bilder per sekund tar den betydligt längre tid på sig att bli stabiliserad än ett klipp på 30 sekunder i full-HD med 30 bilder per sekund.

När stabiliseringen är avklarad kan du välja mellan stabiliserat och ostabiliserat läge för att se skillnaden. Tekniken blir allt bättre men det finns tillfällen när den missar och då kan det vara bra att gå tillbaka till ursprungsversionen igen.


Stabiliseringen beskär bilden

Google Foton Stabilisering

Eftersom det handlar om elektronisk bildstabilisering måste videoklippet beskäras i kanterna. Det här är fullt normalt för denna typ av stabilisering och det betyder att upplösningen minskar något i den färdiga videon.

Det här är ett bra sätt att göra videoklipp som är alltför skakiga för att användas till åtminstone något gångbart material. Ett komplement till den inbyggda optiska bildstabiliseringen eller en ersättare om OIS saknas helt.

Har du inte testat Google Foton? Då kan du ladda ner applikationen via Google Play Store för Android och Apple App Store för iOS.