SVT Play får stöd för 4K och Dolby Vision

svt play logotyp

SVT Play får stöd för 4K och Dolby Vision. Det betyder att mycket av innehållet på streamingtjänsten äntligen kan strömmas i högupplöst format samt användas med stöd för tv-apparater som klarar den avancerade HDR-metoden.

Testa 4K och Dolby Vision här

Den faktiska upplösningen är 3 840 x 2 160 pixlar vilket ofta kallas för Ultra HD. Första programmet att visas i upplösningen är ”Historien om Sverige”. Om du har en skärm som stöder Dolby Vision kan du testa stödet med första avsnittet av ”Taelgia”.

Hela utbudet på SVT Play stöder inte 4K eller Dolby Vision över en natt. Även om stödet är på plats så att den tekniska biten är löst så måste fortfarande materialet bitvis uppgraderas.

Det betyder att just din favoritfilm eller serie kanske inte stöder 4K/Dolby Vision just nu.

Lästips: Ladda ner från SVT Play – så gör du (2023)

Så hög bitrate använder SVT Play

En högre upplösning betyder större chans att bildkvaliteten blir bra. Det är däremot ingen garanti. För att det ska bli riktigt bra krävs en hög så kallad ”bitrate”. Den anger hur mycket data som skickas varje sekund och avser mängder information i videon.

En högre bitrate indikerar bättre bildkvalitet eftersom mer information skickas och visas på din skärm. Det betyder dock att kraven ökar på källmaterialet. En video som laddas upp till exempelvis YouTube i 8K-upplösning, men har riktigt dålig kvalitet kan strömmas i hur hög bitrate som helst – det blir ändå inte snyggt för betraktaren.

SVT Play har en maximal bitrate på 10000 kbit/s vilket är samma som YouTube använder för 4K-videor.

En video som är anpassad för 4K kan visas i tre olika bitrate-hastigheter på SVT Play beroende på den valda upplösningen:

  • 10000 kbit/s – 3840×2160
  • 5443 kbit/s – 2560×1440
  • 3744 kbit/s – 1920×1080

En video som är anpassad för full-HD visas i maximalt 3100 kbit/s. Det betyder att den förstnämnda har 21 procent mer data som skickas till dig, trots att det är samma upplösning.

Se hela den tekniska sammanfattningen hos SVT Play här.

Lästips: Ladda ner reels från Instagram med mobilen

FAQ

Har SVT Play stöd för 4K?

Ja. I december 2023 lade SVT Play till stöd för högupplöst video i 4K-upplösning.

Har SVT Play stöd för HDR?

Ja. SVT Play har stöd för det grundläggande HDR-formatet.

Har SVT Play stöd för Dolby Vision?

Ja. I december 2023 lade SVT Play till stöd för visning med Dolby Vision-formatet.

Hur hög bitrate har SVT Play?

4K-videor spelas i maximalt 10000 kbit/s.
En 4K-video som skalas ner för 1080p spelas i maximalt 3744 kbit/s.
Videor som är uppladdade för 1080p spelas i maximalt 3100kbit/s.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.