Surroundljud med Apple AirPods – får stöd för 3D Spatial Audio

Apple AirPods Pro

Apple AirPods får stöd för 3D Spatial Audio och automatiskt byte mellan ljudenheter. Det meddelades under WWDC 2020 där Apple även avslöjade att funktionerna släpps till både Airpods och AirPods Pro.

3D Spatial Audio med Apple AirPods

Stödet för 3D Spatial Audio betyder att dina AirPods-hörlurar kan simulera surroundljud med bara två in-ear-lurar. Du får en känsla av positionering av ljud från exemepelvis film, utan en riktig surroundanläggning.

3D Spatial Sound fungerar inte med alla ljudformat. Du kan exempelvis inte lyssna på en MP3-fil och få positionering. Däremot fungerar det med bland annat Dolby Atmos. Exakt vilka ljudformat som stöds är inte känt i skrivande stund.

Automatiskt enhetsbyte med Apple AirPods

Automatiskt enhetsbyte betyder att dina AirPods sömlöst kan växla mellan uppspelningsenheter. Om du har dina AirPods anslutna till mobiltelefon under ett samtal, och sedan startar en film på din iPad så växlar hörlurarna över till surfplattan av sig själv.

Om du sedan tar emot ett samtal via Slack eller någon annan videotjänst för macOS så hoppar hörlurarna automatiskt över till datorn istället. Det fungerar helt automatiskt, förutsatt att du har senaste mjukvaran för iPhone, iPad och macOS, samt senaste firmware-versionen i dina AirPods eller AirPods Pro.

Nya funktionerna till AirPods släpps som uppdatering

De nya funktionerna släpps som en uppdatering som installeras automatiskt när du har anslutit dina AirPods-enheter till en iPhone, iPad eller Mac-dator. Exakt när uppdateringen släpps är i skrivande stund oklart.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.