Summera artiklar med Google Assistant och generativ AI

Google Chrome

Google arbetar på en ny AI-funktion åt Assistant. Med den kan du summera artiklar på internet så att du får all viktig information, men utan att behöva se annonser eller läsa irrelevant text som tar upp onödig tid.

Finns i Google Chrome

Funktionen kommer att byggas in i webbläsaren Chrome och kan bland annat röststyras. Du kan helt enkelt besöka en webbsida och använda ett röstkommando för att be Assistant hitta nyckelpunkter i texten för en summering.

I skrivande stund är funktionen inaktiv och om du försöker använda den i Chrome så visas ett felmeddelande på skärmen.

Referenser till den nya AI-funktionen hittades i en så kallad apk-fil för en ny Chrome-version till Android. Apk-filer är installationsfiler och det är 9to5google som analyserat innehållet i den.

Kan läggas bakom en dyr betalvägg

Det finns även indikationer på att generativ AI-funktionen kan vara låst bakom en riktigt dyr betalvägg – nämligen att du kan behöva en Pixel-telefon, om du inte redan har en sådan.

Exakt hur det kommer att fungera och på vilka enheter återstår att se. Men det är tydligt att Google arbetar hårt med att få ut artificiell intelligens i så många produkter och prylar som möjligt medan intresset på marknaden är stort.

Summera text med AI i Docs och Gmail

Det här är inte första gången som Google använder AI för att summera innehåll. En liknande funktion finns redan i tjänsterna Docs och Gmail.

Google har även släppt ChatGPT-konkurrenten Bard på den svenska marknaden. Bard är inte lika kompetent och saknar stöd för plugins, vilket begränsar funktionaliteten, men det är en snabb och kostnadsfri (och framför allt tillgänglig) AI-tjänst som får stor uppmärksamhet idag.

Via 9to5google

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.