Nu fungerar Google Bard i Sverige (alternativ till ChatGPT)

Google Bard
Foto: Google

Nu kan du använda AI-tjänsten Google Bard i Sverige. Allt du behöver är ett konto hos Google och sen är det bara att köra igång. Stödet för svenska släpptes den 13 juli 2023 då Bard fick tillgång till 40 nya språk, inklusive tyska, kinesiska och arabiska.

Vad du kan göra med Google Bard är nästan gränslöst.

Bland de många fördelarna hittar vi stöd för att skapa olika typer av text. Du kan exempelvis be Bard att skapa hela mejl, göra programkod för exempelvis Javascript och Python, översätta text och skapa copy.

Du kan använda Bard för att hitta information om i princip allt. Exempelvis kan du be Bard att skapa en artikel om jordens skapelse och vilken betydelse månen har för livet på jorden. Bara som ett exempel.

Testa Google Bard här!

Nytt till Google Bard i juli 2023

Det nya stödet gör inte bara att flera länder får åtkomst till AI-tjänsten. Det betyder också att du kan generera text med Bard och låta AI:n läsa upp resultatet på språket du väljer.

Du kan alltså genererar text på svenska och få den uppläst på tyska, eller tvärt om.

Andra nyheter med Google Bard är att AI-tjänsten har blivit mycket bättre på att generera programkod, bland annat Python. Du kan ladda upp bilder som tjänsten kan analysera och skapa länkar till resultatat för att dela med andra.

Viktigt att tänka på om Google Bard

Det finns ALDRIG några garantier att resultatet som Bard genererar är faktamässigt korrekt och användbart.

Du MÅSTE kontrollera faktan innan du använder dig av den. Precis som ChatGPT så genererar Bard ett resultat som kan upplevas som bestämt och definitivt, oavsett om det är rätt eller inte.

Undvik att skriva personlig information och andra känsliga uppgifter i AI-tjänsten.

Google kan potentiellt använda allt du skriver för att träna algoritmerna bakom Bard, vilket i värsta fall betyder att känsliga detaljer kan ses av andra. Något som Samsung exempelvis fick uppleva när deras anställda nyttjade ChatGPT.

Frågor och svar

När släpps Google Bard i Sverige?

Den 13 juli 2023 aktiverades svenskt språkstöd.

Vad kan jag göra med Google Bard?

Massvis med saker. Du kan be AI:n att generera copy för dina artiklar, skapa hela mejl, summera innehåll och mycket mer.

Kan någon se vad jag skriver i Google Bard?

Ja, Google varnar för att anställda på bolaget kan granska dina så kallade ”prompts”, alltså vad du ber tjänsten om. Skriv ALDRIG känsliga uppgifter till Bard eller någon annan AI-tjänst.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.