Samsung Galaxy S24 får en lågupplöst selfiekamera (12 mp)

Samsung Galaxy S23 Ultra
Foto: Zana Latif, Unsplash

När Samsung lanserar Galaxy S24-serien så kan det vara med en stor besvikelse i släptåg. Selfiekameran kommer troligtvis att begränsas till lågupplösta 12 megapixel.

Det är webbsajten GalaxyClub som rapporterar att alla modellerna i Galaxy S24-serien kan släppas utan att den främre kameran får några hårdvaruförbättringar.

Galaxy S24 Ultra får lågupplöst selfiekamera

Anledningen ska vara att Samsung vill hålla hålet till kameran så lite som möjligt, vilket betyder att de inte kan pressa in en större kamerasensor under skärmen, eller en större lins.

Trots att Galaxy S24 Ultra är den dyraste flaggskeppsmodellen i serien med störst skärm så kan även den påverkas av beslutet. Även den modellen väntas få en lågupplöst 12-megapixelsensor.

Det betyder inte nödvändigtvis att bildkvaliteten blir dålig, men det är ändå lite av en besvikelse om Samsung inte har en högre upplösningen än så.

Lästips: Defekt i skärmen till Galaxy S23 Ultra ställer till det

Ny sensor & kamera kan öka bildkvaliteten

Vi vet inte vilken kamerasensor som sitter under skärmen och inte heller vilken lins som används.

Om Samsung uppgraderar båda så kan vi vänta oss förbättrad bildkvalitet jämfört med föregående modeller – trots att upplösningen hålls nere.

Samsung kan även välja att använda artificiell intelligens för att ”uppgradera” bildkvaliteten den vägen. Vi hoppas på en kombination av ny hårdvara och smart bildredigering av AI.

12 megapixel räcker till 4K-video

För att spela in videor i 4K-upplösning krävs en kamerasensor på minst 8,3 megapixel.

Det betyder att du kan spela in högupplöst video trots att upplösningen är så låg. Galaxy S23-serien från 2023 klarar upp till 4K med 60 fps på alla modeller.

Däremot klarar inte selfiekameran det stora steget upp till 8K. Här krävs istället mycket högre 33,17 megapixel – vilket är en ökning i upplösning på sensorn med 300 procent.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.