Stora uppdateringar till OneNote för iOS

microsoft onenote redesigned 2017

Microsoft har börjat rulla ut nästa stora version av OneNote. I ett meddelande skriver företaget att applikationen för iOS har fått stora förbättringar med bland annat ett nytt gränssnitt.


Under de kommande veckorna ska flera av nyheterna även landa i OneNote för Windows 10, macOS, Android och i webbversionen. Men i skrivande stund ligger fokus på iOS och det är välkomna förbättringar.

De tre stora huvudområdena för nya OneNote är förenklade kontroller och styrning i applikationen, ett tydligare sammanhang mellan alla varianter av OneNote på de olika plattformarna samt bättre kontroll för de med behov av assistans i användandet av iOS. Exempelvis vid synproblem eller dylikt.

Grunden till förbättringarna ligger i flera hundra intervjuer sammanflätat med mängder av insamlad användardata från de som redan har OneNote. Målet är att få så mycket information som möjligt om hur applikationen används (eller vill användas) och förbättra den utifrån det.

Bland annat fann Microsoft att det behövdes ett bättre sätt att navigera i anteckningsböcker med mycket innehåll. Något som har varit knepigt tidigare då OneNote varit svår att överblicka stundvis. Detta ska Microsoft nu ha fixat.


Samtidigt vill Microsoft ha en konsekvent användarupplevelse oavsett plattform vilket har lett till beslutet att samma designval ska genomsyra samtliga OneNote-applikationer. Ett välkommet drag som gör att man alltid känner sig bekväm varhelst man arbetar med applikationen.

Det kan dröja några veckor innan samtliga varianter och versioner av OneNote har fått samma uppdatering. Tills dess är det bara att vänta och hoppas att Microsoft snabbar upp utvecklingen.