Microsoft bekräftar: Linux kan inte köras i Windows 10 S

microsoft windows 10 s

Visste du att Microsoft öppnar upp för installation av Linux direkt i Windows 10? Nyheten kom under evenemanget Build 2017 där Microsoft bekräftade att Linux-distributionerna Ubuntu, SUSE och Fedora kan installeras direkt i operativsystemet via Windows Store.

Dock kommer nu uppgifter om att det endast går att installera Linux i normalversionen av Windows 10. Har man istället en dator med mer begränsade Windows 10 S faller stödet tungt man får klara sig helt utan Linux. Trots att alla applikationer bara får installeras från Windows Store med Windows 10 S.

Anledningen till att Linux inte fungerar med Windows 10 S är att filer behöver köras utanför den UWP-sandbox som applikationer från Windows Store är låsta till. Linux-distributionerna kräver rättigheter som Microsoft inte är villiga att ge.

Microsoft har sedan tidigare gått ut med att Windows 10 S är ett operativsystem för en grupp användare som inte har speciellt höga krav. Istället för att erbjuda allt som Windows 10 gör ska S-versionen istället vara en billigare, mer avskalad miljö som konkurrerar med ChromeOS.

Windows 10 S kan blir en stor succé

Det finns stor potential för Microsoft och Windows 10 S. Om operativsystemet installeras på små, billiga datorer kan det bli en superhit för Redmond-företaget.

Men då menar vi också att det måste vara riktigt billiga datorer som ändå lyckas locka upphandlarna. För den kanske största marknaden för Windows 10 S är skolorna där Chromebooks och Mac har ett starkt fäste.

Frågan är bara hur Microsoft ska tillgodose behoven hos studenter som behöver använda programmeringsverktyg vilka sträcker sig bortom för vad Windows 10 S klarar. Ingen skola lär vilja köpa in datorer som låser in och begränsar sina studenter bortom rimlighetens gränser.

Och om operativsystemet inte ens kan installera allt som finns på Windows Store, hur kan man då vara säker på att få använda det som finns där? Microsoft har en dela att stå i när det kommer till tydlighet och att via sin övertalningsförmåga. Kan företaget lyckas?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.