Stora batteriförbättringar till din iPhone med iOS 11.1

Kraschad iPhone 5

Direkt när Apple släppte iOS 11 vittnade mängder av iPhone-användare om stora batteribrister med nya operativsystemet. Nu kommer indikationer på att nästa stora uppdatering löser problemen.

Apple arbetar just nu med att färdigställa den första stora uppdateringen till iOS 11. Utvecklare och beta-testare har idag tillgång till den femte beta-versionen av iOS 11.1 och många som provat berättar att batteritiderna blivit markant bättre med senaste versionen.

Jämförelser har gjorts mellan iOS 11.1 Beta 4 (redan då fanns fixarna på plats) och den nuvarande senaste officiella versionen som är iOS 11.0.3. Testerna gjordes på tre telefoner — iPhone 6 Plus, iPhone 7 och iPhone 8 Plus — och visade på mellan två och fyra timmars extra batteritid.

I praktiken kommer du inte att få så mycket extra i din mobiltelefon, men räkna ändå men en märkbar förbättring. Testerna skiljer sig alltsom oftast från hur vi använder våra telefoner och beroende på hur det ser ut för dig så kan du åtminstone räkna med en extra timmes faktisk tid.

Apple har kämpat den senaste tiden med hård kritik kring just brister i batteriförbrukning i de senare versionerna av iOS. Det finns så klart småfixar och tips att testa, exempelvis som att minska ljusstyrkan på skärmen och stänga av positionering. Men det löser inte grundproblemet, att iOS 11 är ett strömhungrigt operativsystem.

Det är bra att Apple arbetar med lösningar, men det är besvärligt att företaget snarare släcker bränder än förebygger nya problem med större uppdateringar. Varje gång iOS hoppar ett stort versionssteg klagar användare på dåliga batteritider, så är det Apple som inte gör ett bra nog jobb eller tror användarna att batteriet prestera sämre än det faktiskt gör?

Vad tror du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.