DxO tar över ansvaret för Nik Collection – ny version släpps 2018

Google Nik Collection

När nyheten släpptes att populära bildredigeringssviten Nik Collection skulle sluta uppdateras och i princip självdö gick det en chockvåg genom fotovärlden. Googles beslut att döda de sju programmen som ingår i sviten möttes av ilska och frustration av användarna.


Argast var kanske de som betalt de 5 000 kronor som den kompletta samlingen med program kostade innan Google gjorde Nik Collection gratis att ladda ner. Det är mycket pengar att betala för något som sedan lämnas åt sitt öde, även om det gått några år sen köptillfället.

Och kanske är det också de som betalt som nu är allra gladast när kända DxO går ut med att de tar Nik Collection under sina vingar. DxO är mest känd för sin webbsajt där de testar objektiv och sina bildredigeringsprogram som fått mycket bra betyg av användarna.

Nik Collection består av Analog Efex Pro, Color Efex Pro, Silver Efex Pro, Viveza, HDR Efex Pro, Sharpener Pro och Dfine. Tillsammans ger de verktyg för att skärpa upp bilderna, brusreducera, omvandla till svartvitt och mycket mer.

Programmen kan användas separat eller som tillägg för Adobe Photoshop. Och åtminstone för tillfället kommer Nik Collection att fortsätta vara gratis under översyn av DxO, men frågan är hur länge det kommer att vara så.


DxO planerar att släppa helt nya, uppdaterade versioner av programmen som ingår under mitten på 2018. Dessutom ska funktionalitet från Nik Collection bäddas in i företagets befintliga bildredigeringsprogram Photolabs, tidigare känd som Optics Pro. Och när det sker — vilken anledning har DxO att hålla Nik Collection fortsatt gratis?

Faktum är att Photolabs redan använder samma Control Point-teknologi som finns i Nik Collection. Med den kan användaren enkelt placera storleksmässigt justerbara områden för lokal redigering av exempelvis tonalitet, skärpa och mer.

Du kan ladda ner programmen gratis från denna sida om du vill prova dem. Har du redan en installation på datorn men nyligen uppdaterat till senaste Adobe Photoshop är det läge att ominstallera dem.