Nintendo Switch fortsätter dominera – krossar konkurrenterna Xbox och Playstation

Nintendo Switch

Nintendo Switch fortsätter att dominera på marknaden för spelkonsoler. De senaste siffrorna pekar på att den japanska speljätten lyckas hålla undan från både Microsoft och Sony — trots rapporter om dålig tillgång på Switch-konsolen.

Bara under första månaden på marknaden kunde Nintendo glädjas åt hela 2,7 miljoner sålda exemplar. Och om vi ska tro de senaste siffrorna från statistikbyrån Statista säljer Switch bättre än både Xbox One och Playstation 4, vilket får sägas vara imponerande bra.

Samtidigt säger Nintendo att försäljningen av Switch kombinerad med 3DS och Super NES Classic stod för två tredjedelar av den totala hårdvaruförsäljningen i USA. Knappast något att fnysa åt och en ordentlig knäpp på näsan åt alla konkurrenter i alla klasser.

Nintendo 3DS och dess syskon i samma serie har trots sina brister kring den förhållandevis svaga hårdvaran fortsatt sälja bra, idag med fler än 60 miljoner sålda exemplar sen lanseringen. Och Super NES Classic är tillsammans med NES Classic ruskigt populära på alla marknader. De säljer slut så fort de hamnar på hyllorna.

statista switch 2017

Statistiken visar också att Switch är den bäst säljande spelkonsolen av alla under fem av sju månader på marknaden. Och då pratar vi ändå om en modell med sparsam tillgång på butikshyllorna och ett Nintendo som kämpar med att få fram tillräckligt många exemplar.

Dessutom saknar Switch flera tunga funktioner som konkurrenterna kan ståta med, som stöd för att spara undan sparfiler som säkerhet utifall att konsolen skulle gå sönder eller bytas ut. Idag är det så att om din Switch måste ersättas, ja då försvinner alla dina sparfiler.

Om man kan bortse från sådana utmaningar så några andra smågrejer, då är Switch en helt fenomenal spelkonsol. Speciellt för de med barn. Så vi förstår varför spelkonsolen säljer så bra, inte minst här i Sverige där den också säljer som smör.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.