Bara 20 miljoner exemplar av iPhone X släpps under 2017

apple-iphone-x-front

Det är knappast någon nyhet att iPhone X kommer att finnas i extremt små kvantiteter vid släppet i november. Och nu vet vi mer exakt hur få telefoner som faktiskt kommer att fördelas på länderna som får modellen.


Initialt var det tänkt att Apple skulle kunna tillverka 40 miljoner exemplar för distribuering. Nu har det dock visat sig betydligt svårare än väntat att få fram tillräckligt många telefoner som är felfria från fabrik.

Därför har förväntningarna skruvats ner till bara hälften, vilket alltså blir 20 miljoner exemplar före årsskiftet 2017/2018. Och vi har den nya, avancerade kameran på framsidan att tacka för det låga antalet som släpps. Den krånglar nämligen vid tillverkningen.

Enligt källor inom tillverkningsindustrin är det inte bara kameran som har krånglat. Även skärmen ska ha varit en utmaning. Mer bestämt är det fusionen mellan skärm och chassi som inte fungerat som tänkt, men det ska ha löst sig redan tidigare i juli.

Hur många exemplar av iPhone X som kommer att finnas i butik är i skrivande stund oklart. Känt är i alla fall att officiella Apple-butiker kommer att ha några enheter och företaget uppmanar alla intresserade att komma så tidigt som möjligt om man villa ha telefonen.


Den som missar första rundan kan räkna med att få vänta ett bra tag innan nya enheter släpps. Alternativet är att skaffa en iPhone 8, iPhone 8 Plus som det finns betydligt fler av — eller köpa en iPhone X begagnat. Räkna dock inte med speciellt låga priser ens via Tradera eller Blocket.