Stöd för filåterställning till OneDrive – tjänsten uppdateras snart

microsoft-onedrive-logo-featured

Molnlagringstjänsten OneDrive får stöd för filåterställning på kontonivå. Funktionen heter kort och enkelt ”File Restore” och introduceras till användarna inom de närmaste veckorna.

Det en välkommen förbättring som hjälper användarna i händelse av att filer tas bort av misstag från OneDrive. Det ska gå att återställa olika versioner ända tillbaka till filernas första uppladdningstillfälle.


Lösningen är perfekt för den som vill skydda sig mot ransomware.

Det är malware som krypterar filer och sedan krävs du på dyra pengar för att få en kod som återställer dem igen. Med den nya funktionen från Microsoft kan alla filerna återställas till sitt ursprungsskick och du slipper betala dyra pengar till hackare.

Den som avslöjade nya funktionen är ingen mindre än Stephen L Rose, produktansvarig för OneDrive for Business.

Om det betyder att bara företagskonton är aktuella för File Restore eller om alla användare kan få den återstår att se.

Återställer alla filer på molnlagringskontot

Eftersom återställningen är på kontonivå, dvs hela molnlagringskontot återställs med samtliga filer, och presentationen gjordes av produktansvarig för OneDrive for Business så tror vi att det åtminstone i första skedet är företagsanvändare som får funktionen.

Redan idag har OneDrive stöd för versionshantering. Det betyder att du kan följa ändringar i dokument som PDF och DOCX för att återställa till tidigare versioner om det behövs.

Har du behövt använda filåterställning eller versionshantering med din befintliga molnlagringstjänst? Skriv gärna en rad och berätta om dina upplevelser kring detta.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.