Stäng av din Android-telefon med rösten (Android 12)

Android Logo 950 x 500

Med Android 12 på din mobiltelefon så kan du stänga av telefonen med rösten. Men du måste fortfarande hålla in på/av-knappen – åtminstone en liten stund.


Den stora nyheten är att Google Assistant kan aktiveras genom att du håller in på/av-knappen. Sen kan du använda kommandot “power off” eller “power off phone”. Smidigt, eller hur?

Lästips: Spatial Audio (Dolby Atmos) med Apple Music fungerar INTE på Android

Att hålla ner på/av-knappen blir ytterligare ett tillägg till två andra sätt att aktivera Google Assistant idag. Nämligen att säga “Hey, Google” eller genom att svepa från skärmens nedre, vänstra kant.

google assistant power off android 12 2021

Det är oklart i skrivande stund om Android vill att användaren bekräftar nedstängningen, eller om det sker helt automatiskt direkt efter kommandot.


Om du försöker använda samma kommando på Android 11 eller äldre version så berättar Google Assistant att det inte är möjligt. Sen får du en kort genomgång kring hur du stänger av din Android-telefon på andra sätt.

Lästips: Dark Mode till Microsoft Office på Android

Det är inte heller klarlagt om funktionen att stänga av mobiltelefonen är begränsad till Pixel-serien, eller om alla andra Android 12-kapabla modeller stöds.