Spotify begränsar gratisanvändarna ytterligare — släpper nytt bara till prenumeranter

Spotify Logo

Spotify vill att fler blir prenumeranter på deras musiktjänst och det betyder att betalande användare får en morot värd att prata om. Det finns en mängd olika sätt att göra det på, och ska vi tro Financial Times har Spotify hittat ett sätt som godkänt av de stora musikbolagen.

Enligt uppgift handlar det om att vissa nya album endast ska finnas tillgängliga för prenumeranter på Spotify. Det ska handla om musik från stora artister och kan ses som en medelväg där musiktjänsten får exklusiv musik (vilket Apple Music också gör) men att den bara är för vissa användare.


Musikbolagen ska ha godkänt idén efter flera månader av förhandlingen och ett avtal landat i två saker. Det första är att Spotify kan göra vissa album exklusiva mot betalande användare, det andra att royaltyavgiften för dessa album blir något lägre mot musikbolagen.

Spotify är den enda streamingsajten av större mått som erbjuder ett gratisalternativ för användarna. Alla andra nämnvärda alternativ kräver en månadskostnad, och frågan är hur länge Spotify får behålla musikbolagens välsignelse. Tjänsten har varit starkt bidragande till att piratkopierad musik minskat de senaste åren — men musiktjänsten blöder också pengar.

Spotify blöder pengar

Gratisanvändarna kombinerat med betalande prenumeranter har inte räckt för att täcka utgifterna. Och det betyder röda siffror som bränner i ögonen på musikbolagen. Samtidigt visar Spotify att de har en modell som attraherar enorma mängder lyssnare som inte går till piratsajterna, så hur ska Spotify lösa det hela?


Lästips: Taylor Swift har lämnat Spotify – all musik har tagits bort


Genom att låsa in vissa album till bara prenumeranter som betalar kan Spotify potentiellt få tillgång till musik från artister som Taylor Swift. En artist som tydligt uttryckt att gratis musik inte är något hon gillar.

Music is art, and art is important and rare. Important, rare things are valuable. Valuable things should be paid for. It’s my opinion that music should not be free, sade Taylor Swift

Det var också därför Taylor Swift tog bort all sin musik från Spotify och valde att gå till Apple Music istället. Något som kritiserades hårt av Spotify-användare och Swift-fans världen över. Och hon är inte ensam om att ha den hållningen mot gratisanvändarna.

Om Spotify kan attrahera fler prenumeranter genom att erbjuda musik som gratisanvändarna inte får återstår att se. Vi tycker att man ska betala för musik, precis som för film och serier, och gratis användning hjälper ingen i längden. Vad tycker du?

Läs mer om nyheten på The Guardian.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.