Taylor Swift har lämnat Spotify – all musik har tagits bort

Taylor Swift

Alla Swifts album och låtar har i ett svep tagits bort och det trots att fler än 40 miljoner användare har spelat hennes musik. Anledningen till beslutet nämns inte officiellt av Taylor Swift, men Spotify har i ett uttalande sagt att det helt enkelt rör sig om vilken ersättning man betalar ut.


”Vi tycker att fans ska kunna lyssna på musik när och var som helst de vill och att musiker har en absolut rättighet att få betalt för sina verk och få skydd från piratkopiering. Det är därför vi betalar tillbaka nästan 70 procent av våra intäker till musikbranschen.” – Spotify

När senaste albumet ”1989” släpptes tidigare i oktober var det många som reagerade på att titeln inte kunde spelas på Spotify. Det som först troddes vara ett misstag visade sig snabbt vara ett medvetet beslut och nu växer kritiken mot den populära sångerskan.

Flera tunga avhopp

De få låtar som ännu kan spelas på Spotify ingår i olika samlingsplattor och med lite tur får åtminstone de finnas kvar. Taylor Swift är långt ifrån den första musikern att lämna den svenska musiktjänsten, men troligtvis den absolut största.

Sen tidigare har flera andra nämnvärda avhopp gjorts med bland annat musikbolaget Blue Music Group, Century Media Records och Metal Blade Records i spetsen.

Föga förvånande är det ersättningen för spelade låtar som anses för låg och kanske är det inte så konstigt. Enligt webbsajten ”Information is Beautiful” kunde en spelad låt inbringa låga 0.00029 dollar under 2010. Det är en siffra som har gått upp en hel del sedan dess, men man kan förstå att en del artister har varit något irriterade.

Musikpoesi

Om Taylor Swift kommer tillbaka till Spotify i framtiden återstår att se, så även om Spotify tänker locka med mer än bara musikpoesi. Vad tror ni?

Nyhetskälla är IDG

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.