LG32UD99 — datorskärm med 4K och HDR till monsterpris

LG 32UD99

LG 32UD99 är en massiv 32-tums datorskärm med 4K-upplösning och stöd för HDR10. Modellen visades upp under CES 2017 tidigare i januari, dock utan att någon ville prata om prislapp eller släppdatum. Något som vi äntligen har fått reda på.

Enligt flera amerikanska butiker som börjat lista LG 32UD99 börjar skärmen att säljas den 28 mars med ett pris på 999 dollar. Det betyder att modellen kan kosta kring 11 200 kronor här i Sverige när den släpps, med momsen inräknad. Ett riktigt saftigt pris för vilken skärm som helst.

Speciellt för de som använder grafikkort från Nvidia vilka inte bör överväga att köpa LG 32UD99 överhuvudtaget. Modellen använder nämligen AMD FreeSync vilket betyder att den är speciellt framtagen för datorer med grafikkort från AMD istället.

Om du har en sådan dator och mer än 10 000 kronor som bränner i plånboken — då kan LG 32UD99 vara värd att titta närmare på. Upplösningen på 3 840 x 2 160 pixlar och HDR-stödet ger otroligt bra bild med IPS-panelen, ljusstyrkan är utmärkt med 350 cd/m2 och responstiden är på, för den här typen av skärm, låga 5 millisekunder.


Lästips: Dålig bild med ny bildskärm till datorn — så löser du problemetEn intressant detalj är att skärmen inte bara har DisplayPort, HDMI 2.0 och USB 3.0 att erbjuda för anslutning. Det finns även en USB Typ-C-port med vilken du kan ladda en bärbar dator. Hur många som kommer att göra det återstår att se, men vi gissar att de flesta ansluter sin mobiltelefon istället.

Det här är en rejäl skärm som är tänkt att tilltala två marknader. Den ena är gamers och den andra professionella grafiker; båda lär tilltalas av 4K och HDR. Men responstiden är hög för att vara en gamingskärm och den når inte 100 procent av färgrymden DCI-P3 (95%). Så vem ska LG 32UD99 egentligen säljas till?

Idag finns få konkurrenter som slåss i den övre kategorin för datorskärmar med 4K och HDR. En av dem är BenQ SW320 som har liknande specifikationer som LG 32UD99; vilket betyder 3 840 x 2 160 pixlar, HDR10, ljusstyrka på 350 cd/m2 och responstid på 5 millisekunder. Alternativen är få och dyra, så det är bra att LG skruvar upp värmen även om prislappen är hög.

Läs mer om LG 32UD99 på den officiella produktsidan.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.