Spela in 4K-video med Xperia Z1 & Xperia Z1 Compact

sony-xperia-z1

Sony Xperia Z1 och Xperia Z1 Compact är kapabla att spela in video i 4K-upplösning.

Tack vare några rådiga användare på XDA Forums finns nu möjligheten att spela in video i 4K-upplösning och även 120 fps i full-HD.

För att det ska fungera krävs att telefonen i fråga är rootad, har SuperUser-app installerad och att användaren följer alla steg som beskrivs på XDA Forums.

En liten nämnvärd begränsning är att SteadyShot inte fungerar i 4K-läget på grund av olösta buggar. Dessa kommer dock att lösas med tiden, så håll utkik efter nyare versioner av detta lilla hack.

Vad som kanske är ännu häftigare än 4K-inspelning på Xperia Z1 och Xperia Z1 Compact är att även surfplattan Xperia Z Ultra kommer att klarar högupplöst videoinspelning – de tre delar nämligen hårdvara som är en Qualcomm Snapdragon 800 med grafikkretsen Adreno 330.

När hackade filer blir klara för att flashas till surfplattan återstår att se, men redan idag kan man få dem till telefonerna. Börja att läsa i den här forumtråden för att komma igång.

Innan du sätter igång

Det kanske låter lockande med 4K-inspelning på din telefon, men tänk på att de steg som måste tas innan detta blir möjligt är potentiellt skadliga för din enhet. Jag rekommenderar därför att du säkerhetskopierar alla viktiga filer, inställningar och annat så de kan återställas vid behov.

Jag skulle även vilja rekommendera att de som är obekanta med hur man moddar innehållet i en telefon att läsa på vad detta innebär. I stort handlara det hela om att ta modifierade filer och lägga in dem i telefonens mjukvara på ett sätt som egentligen inte är tänkt att göras för vanliga användare.

Detta medför en risk som inte går att ignorera – så gå varsamt fram och läs instruktionerna noga. Läs dem sedan en gång till.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.