Microsoft Security Essentials – sårbarhet lämnar datorn oskyddad

hacker-attack-sakerhet-malware

Microsoft Security Essentials har under flera år varit en favorit hos mig bland säkerhetsprogram.

Det är snabbt, enkelt och bråkar inte i bakgrunden utan gör sitt jobb utan onödiga meddelanden. Åtminstone var det så tidigare då senare tester visar att Security Essentials har tappat rejält gällande hur säkert det är mot malware och annat otyg.

Faktum är att det är så pass osäkert idag att jag har gått vidare till andra alternativ, bland annat Bitdefender Internet Security som är ett riktigt bra och prisvärt säkerhetspaket – inte minst om man använder Windows 8 eller 8.1. Kanske var det också bra att jag bytt då Microsoft nu låter meddela att Security Essentials har en allvarlig sårbarhet som kan utnyttjas av illvilliga.

Genom att skicka e-post med en speciellt preparerad fil (som måste öppnas av mottagaren) som kan stänga av säkerhetsfunktionen i programmet. Därefter är systemet öppet för vidare attacker som kan göra betydligt otrevligare saker än att stänga av enskilda program.

Tacksamt nog har Microsoft varit snabba med att uppmärksamma sårbarheten och då den klassificeras som viktig så finns redan en uppdatering tillgänglig via Windows Update. Något som också är välkommet är att Redmond-företaget inte fått några indikationer på att användare har drabbats av sårbarheten.

Uppdatera din mjukvara regelbundet

Sårbarheter likt denna visar tydligt hur viktigt det är att hela tiden uppdatera mjukvaran på datorn. Först och främst bör man se till att Windows Update får ladda ned och installera uppdateringar automatiskt i Windows, därefter ordna ett bra säkerhetspaket med såväl antivirus som brandvägg. Detta säkerhetspaket ska givetvis också uppdateras automatiskt.

Något som är lätt att glömma är ju att all annan mjukvara i datorn, så som Adobe Reader och Google Chrome, också bör uppdateras regelbundet. Adobes program är ökända för att ha allvarliga sårbarheten som utnyttjas aktivt av hackare och webbläsaren använder vi ju i det närmaste dagligen – så håll god koll på alla dina program och även drivrutiner.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.