8 spel med 4K/HDR du måste ha till din Xbox One X

Halo 5 Guardians

Xbox One X är den idag kraftfullaste spelkonsolen på marknaden med vida överlägsen hårdvara om vi jämför med Xbox One S och Playstation 4. Med Playstation 4 Pro får vi en något jämnare match, men det är ändå stor skillnad till Microsofts konsols fördel. Och med så bra hårdvara behövs så klart spel som kan nyttja den.


Spel med 4K/HDR du måste ha till din Playstation 4 Pro


Här tipsar vi om några riktigt bra speltitlar som använder komponenterna i Xbox One X till max. Vi pratar så klart om 4K-upplösning och HDR, men också många sköna timmar med berättelser och strider som gör att du knappt vill släppa handkontrollen igen. Spel som Gears of War 4, Halo 5 och Minecraft är flaggskeppstitlar för Xbox One X.

De är så klart bara ett litet antal spel som vi rekommenderar av den kompletta listan med titlar som nysläpps för Xbox One X eller är uppdaterade med stöd för 4K/HDR. Du finner den kompletta listan längst ner i artikeln.

Gears of War 4

Gears of War 4

4K och HDR. Microsofts storspel med uppgraderad grafik och 60 bilder per sekund.

Gears of War 4 är det senaste och snyggaste spelet i den populära spelserien. Det är kanske inte hyllat som ett av de bästa, men den fantastiska grafiken, skalbarheten kring denna och berättelsen göra att vi helhjärtat rekommenderar spelet.

I det fjärde spelet i serien, och då räknar vi inte avstickare som Gears of War: Judgement, följer vi inte Fenix utan hans son. Karaktärerna är nya, spelstilen är densamma som i de tidigare spelen. Visst har vi fått några nya vapen och miljöer, men fienderna känns bekanta och spelmekaniken likaså.

Det här är ett givet spel till Xbox One X med många timmars spelande i både singelplayer och multiplayer. Köp spelet digitalt så kan du växla mellan Xbox och PC när helst du önskar, bara stäng av på ena plattformen och fortsätt på andra.

Läs mer och se pris på Gears of War 4.

Halo 5 Guardians

Halo 5: Guardians

4K och HDR. Ännu ett storspel exklusivt för Xbox, även detta med 60 bilder per sekund.

Halo5: Guardians är nästa storspel som marknadsförs till Xbox-konsolen. Precis som Gears of War-serien är Halo-serien en av de främsta dragplåstren som Microsoft använder för att marknadsföra sina spelkonsoler, och den som har spelat igenom spelen kan garanterat förstå varför.

I femte spelet fortsätter vi att följa Master Chiefs framfart och då åtta månader efter händelserna i Halo 4. Master Chief och hans grupp med Spartans är nu jagade av en annan grupp Spartans som till varje pris försöker få tag på den tidigare protagonisten, men då de ständigt är ett steg efter får vi hela tiden se fotspåren som leder spelaren in i allt tuffare utmaningar.

Den som har spelat tidigare Halo-spel kommer att känna sig hemma direkt med Halo 5: Guardians. Ett fantastiskt spel både sett till berättelsen och det grafiska. Ett storspel värt att spelas om minst en gång för utmaningens skull. Vi rekommenderar det.

Läs mer och se pris på Halo 5: Guardians.

Far Cry 5

Far Cry 5

Låt inte en fanatisk kult ta kontrollen i den amerikanska södern. Spräng allt du ser och gör det i strålande 4K/HDR.

Far Cry 5 fick stor uppmärksamhet när spelet lanserades i mars 2018 – främst för hur politiskt innehållet framställdes, men också för sin fantastiska grafik.

Spelet påminner mycket om de tidigare spelen i serien, men har uppgraderats visuellt på flera punkter. Du har samma repetitiva moment från tidigare spel som tar dig från eldstrid till eldstrid, men med ytterligare humor från karaktärerna och en del oväntade spelelement som vi låter dig överraskas av själv.

Far Cry 5 gör sig absolut bäst i co-op med en vän; saknar du någon att spela med kommer du ändå att ha riktigt roligt själv också. Och om du vill kan du skaffa datorstyrda följeslagare som hjälper dig – både människor och djur.

Läs mer och se pris på Far Cry 5.

forza horison 4

Forza Horizon 4

Bränn gummi på den engelska landsbygden i denna öppna värld och fler än 450 bilar.

Om du vill ha ett galet snyggt spel till din Xbox One X så är det Forza Horizon 4 du ska skaffa. Bilarna och miljöerna är otroliga naturtrogna med dynamiskt väder.

Spelet bjuder på ett öppet landskap på den brittiska landsbygden med uppgraderade köregenskaper, förbättrad väderdynamik och fler bilkonfigurationer än i tidigare spel. Med nya säsonger i spelet följer upplåsningsbara evenemang och förhållanden som testar dina egenskaper som förare.

Forza Horizon 4 har fler än 450 olika bilmodeller från 100 licensierade biltillverkare. Uppgraderingarna till bilarna är ökat och du kan nu köpa byggnader i spelet som låser upp nya föremål och fördelar.

Läs mer och se pris på Forza Horizon 4.

red-dead-redemption-2-xboxonex

Red Dead Redemption 2

Efterföljaren till Red Dead Redemption med bättre grafik och mer vilda västern för många timmar spelande.

Red Dead Redemption 2 har varit hett efterlängtad ända sen första spelet i serien släpptes 2010. Och när spelet väl kom var det med strålande grafik. Det här kan mycket väl vara ett av de absolut snyggaste spelen någonsin till Xbox One X.

Och det är helt klart en Xbox One X du ska spela på. Tester visar på en markant skillnad i bildkvalitet på samtliga andra spelkonsoler där spelet stöds. Från Playstation 4 Pro ner till Xbox One. Som jämförelse – PS4 Pro visar bara hälften så många pixlar som Xbox One X gör.

Spelstilen i Red Dead Redemption 2 är jämförelsevis långsam bredvid de flesta andra Xbox-spelen. Dessutom är spelet helt galet stort, så räkna med att behöva lägga många, många timmar om du tänker klara hela.

Du får en öppen värld i den amerikanska västern, närmare bestämt under 1899, som är både välkomnande och vacker. Spring, rid eller åk tåg. Jaga djur och sälj deras pälsar, eller råna banker för att skaffa pengar. Det här spelet bjuder in till många timmar framför spelkonsolen.

Läs mer och se pris på Red Dead Redemption 2.

maxresdefault 8

Minecraft

4K och HDR. Nästa generations Minecraft med 60 bilder per sekund och shaders.

Minecraft har behållit samma stil kring grafiken sen första versionen och visst börjar det se lite daterat ut på sina håll. Det verkar Microsoft och Mojang hålla med om, så för att göra det hela snyggare har precis all grafik gjorts om från grunden.

Det betyder stöd för 4K-upplösning och HDR, helt nya texturer som är betydligt mer högupplösta och så klart stöd för shaders. Resultatet är något helt annorlunda än vad vi är vana vid och det ser strålande ut på Xbox One X. Allt utan behovet av moddar vilket gör det hela så mycket enklare. Installera och kör igång, svårare än så är det inte.

Dessutom arbetar Microsoft med att öppna för så kallat crossplay, vilket är stöd för att spela tillsammans med andra på exempelvis datorn, telefon eller surfplatta. Nya Minecraft är ett absolut måste om du har det minsta lilla kreativitet i kroppen, och vem har väl inte det? Släpps under hösten och vi rekommenderar skarpt att du skaffar spelet.

Läs mer och se pris på Minecraft.

Rise of the Tomb Raider 950x500

Rise of the Tomb Raider

4K och HDR. Ett mästerspel som är snyggt redan utan alla uppgraderingar.

Har du inte spelat första speltiteln i nya Tomb Raider-serien är det dags att börja nu. Det här är ett fantastiskt spel där du får följa unga Lara Croft på hennes äventyr och det är en storslagen reboot på Tomb Raider som fångat världen med storm. I 4K med HDR dessutom om du har en Xbox One X.

Spelet kommer utan flera av de begränsningar som användarna av Playstation 4 Pro har, exempelvis saknas HDR på Sonys spelkonsol. Men Xbox One X kommer att köra spelet i hög upplösning, med full färgåtergivning och ljusstyrka samt hög bildvisningsfrekvens. Hårdvara finns där till det, och utvecklarna tänker nyttja den fullt ut.

Läs mer och se pris på Rise of the Tomb Raider.

wolfenstein-the-new-colossus

Wolfenstein II: The New Colossus

4K och HDR. Äntligen får vi sparka nazi-rumpa igen.

Wolfenstein II: The New Colossus gör oss mer av allt när det kommer till att sparka nazi-rumpa som William ”B.J.” Blazkowicz. Denna gång tillsammans i ett nazi-infesterat USA där rebellerna desperat behöver din hjälp med att driva ut både mänskliga och robotiserade nazister från sitt land.

Det här spelet är designat för att vara snyggare, snabbare och våldsammare än något annat Wolfenstein-spel. Bland nyheterna finns möjligheten att kalla på förstärkning när det håller på att gå åt pipa, du kan använda två vapen samtidigt och är kulorna är slut har du en yxa att gå lös med. Blodigt värre.

Läs mer och se pris på Wolfenstein II: The New Colossus.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.