Kritik mot att Metro Exodus tas bort från Steam

Metro Exodus
Metro Exodus

Två spel i Metro-serien fullkomligt krossas under mängder av negativa omdömen just nu. Men inte för att spelen är dåligt på något vis. Istället är det ett sätt för spelseriens fans att visa sitt missnöje över att nya Metro Exodus för PC släpps exklusivt på Epic Games spelbutik.

Epic Games har fått massiv kritik på senare tid för att spelutvecklaren samlat på sig en rad tunga speltitlar till sin spelbutik. Spel som tidigare fanns eller skulle släppas på populära Steam, men som nu bara finns på Epic Games Store.

Att Metro Exodus flyttade från Steam till Epic Games Store bara tre veckor före lanseringen kom som en stor överraskning. Och knappast en positiv sådan. Trots att spelet blev 10 dollar billigare än på Steam så lät de kritiska reaktionerna inte vänta på sig.

Ett sätt att visa sitt missnöje är att lämna negativa omdömen om spel. I fallet med Metro Exodus går det inte att lämna på varken Steam eller Epic Games Store. Istället väljer kritikerna att attackera föregångarna Metro 2033 Redux och Metro: Last Light Redux. Och de har båda fått hundratals negativa omdömen på väldigt kort tid.

Oförtjänt givetvis eftersom båda är erkänt bra spel, och missnöjet är inte mot dem utan Epic Games hantering av Metro Exodus.

Kritik mot Epic Games riktas mot Metro-spelen

På bara tre dagar har Metro 2033 fått 891 negativa omdömen. Metro: Last Light fick 863 negativa omdömen. Och inte ett enda omdöme hade något med spelen i fråga att göra. Epic Games tillåter inte omdömen i sin spelbutik. Funktionen är visserligen på gång, men företaget är avvaktande just på grund av omdömesbombningar likt den som sker nu.

När Epic Games Store får stöd för omdömen kommer funktionen att vara valbar för spelutvecklarna. Den som inte vill ha omdömen på sina spel ska inte heller behöva visa några.

Det har blivit allt vanligare att kritik mot en spelutvecklare ventileras i form av omdömesbombningar. Det gör det svårare för den som ska köpa ett spel att faktiskt bedöma hur bra det är. Steam har implementerat ett system som automatiskt visar en varning på spel som har fått väldigt mycket negativ kritik på kort tid.

Metro Exodus släpps den 15 februari på PC, Xbox One och Playstation 4.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.