Spåra dina prylar med Samsung SmartThings Tracker

samsung-smartthings-tracker

Spåra dina viktigaste prylar med Samsungs nya LTE-tracker. En liten dosa som du fäster vid exempelvis nycklarna eller plånboken, och som sedan rapporterar platsen för dessa direkt till din telefon.


SmartThings Tracker är en spårsändare, även bara kallad tracker, som använder LTE-M-teknologi. Du fäster den på dina viktigaste prylar och får sedan en platsnotis till telefonen varhelst de befinner sig.

Det är bara den mest grundläggande funktionen med SmartThings Tracker. Förutom att spåra saker kan trackern användas på ett mycket djupare plan än så. Du kan bland annat ansluta den till ditt smarta hem och indirekt styra dina prylar där, exempelvis via så kallad geo-fencing.

I korta ordalag betyder det att trackern kan ge en signal till ditt smarta hem när du närmar dig hemmet. Termostaten vrids upp så hemmet blir varmare och lamporna tänds. Du kanske till och med vill ha en kopp kaffe redo när du kliver in genom dörren.

Eller varför inte sätta upp en virtuell gräns för hunden. SmartThings Tracker kan berätta för dig om husdjuret passerar en gräns, exempelvis hoppar över ett staket.


Upp till en veckas batteritid är att vänta med SmartThings Tracker. Den är vattentålig med IP68-certifiering vilket betyder att den utan problem kan vara ute i exempelvis regnet utan att ta skada.

samsung-smartthings-trackerSamsung SmartThings Tracker har en fördel i LTE-M

Den stora fördelen med Samsungs tracker jämfört med väletablerade konkurrenter som Tile och TrackR är LTE-M-teknologin.

Samsung SmartThings Tracker använder inte Bluetooth vilket ökar räckvidden rejält. Du är inte begränsad till de cirka tio meter som annars är normalt. Dessutom får du en bättre indikation på exakt var prylen du letar efter finns.

Den stora utmaningen för Samsung är att rättfärdiga prislappen på 99 USD, eller runt tusenlappen här i Sverige. Då ingår visserligen 12 månaders gratis LTE-M-tjänst för spårning, men därefter kostar det 5 USD per månad eller 50 USD per år. Så det är inte någon engångskostnad du betalar för SmartThings Tracker.

Du kan givetvis välja att inte betala, men då begränsas funktionaliteten och den initiala prislappen blir än mindre rättfärdigad. Den 14 september släpps Samsung SmartThings Tracker till butik.