Sony Playstation Next – allt vi vet om spelkonsolen

Playstation 5
Foto: Charles Sims, Unsplash

Nästa generation med spelkonsoler från Sony kan släppas under 2026. Det betyder att du som redan har köpt en Playstation 5 kommer att ha många års fantastiskt spelande framför dig på den innan nästa modell är aktuell.

Det betyder också att den som fortfarande väntar på chansen att köpa en PS5:a till normalpris kan göra det utan att känna sig stressad inför en tänkbart närstående lansering. Den är nämligen flera år bort.

Anledningen till att vi vet att nästa spelkonsol kan heta Playstation Next och att den kan släppas 2026 kan vi tacka Sony själva för. I sin iver att stoppa Microsoft från att köpa Activision Blizzard så har den japanska speljätten skickat ut ett meddelande som avslöjar lite mer än de kanske önskat.

Här är allt vi vet idag om Playstation Next idag.

Det här avslöjar Playstation Next

I ett uttalande säger Sony att Microsoft erbjudit att tilhandahålla alla spel från Activision på Playstation-konsolerna fram till 2027. De säger även att Microsoft bara lovat att erbjuda ”Call of Duty”-spelen på Playstation-konsolerna ”så länge det känns meningsfullt”.

Sony säger också att när nästa generations spelkonsol släpps i Playstation-serien så är det sannolikt att Call of Duty-spelen inte längre finns tillgängliga. Och det är knappast bra för Sony eftersom spelserien är en av de absolut största som går att skaffa till både Playstation och Xbox idag.

Om vi ska tolka vad Sony påstår så kommer Playstation Next att släppas någon gång efter 2026 eller 2027. Det rimmar väl med företagets tidigare lanseringschema för Playstation-serien.

Första generationens Playstation-konsol lanserades 1994 medan efterföljaren Playstation 2 kom sex år senare under år 2000. Därefter lanserades Playstation 3 under 2006 och Playstation 4 kom 2013. Ser ni mönstret här? Slutligen har vi den senaste modellen Playstation 5 som kom sju år senare.

Om Playstation Next följer samma mönster så är 2026 eller 2027 tänkbara lanseringsår.

Playstation 5 Slim
Så här kan Playstation 5 Slim se ut enligt en konceptbild. Foto: Wyattcoe

Playstation 5 Slim kan släppas redan 2023

Innan Playstation Next gör sin debut så kan Sony släppa en annan, förbättrad spelkonsol kallad Playstation 5 Slim. Den modellen väntas få en kraftigt optimerad insida som gör att utsidan minskar, och det rejält.

Den här modellen väntas bli den klassiska mellanmodellen som ger en mindre, strömsnålare och mer praktisk spelkonsol med samma prestanda som den initiala modellen.

Det är inte klart om modellen får ett förändrat pris, men efter 2022 års prishöjningar och den kraftiga inflationen så kan vi inte annat än vänta oss en smyghöjning av priset om den ekonomiska krisen håll i sig under nästa år.

Molntjänster kan slå ut spelkonsolerna före lanseringen

Ett hot mot Playstation Next – om den är planerad att behålla samma tekniska form som de tidigare modellerna i serien – är molntjänster.

I takt med att Xbox Cloud Gaming, Playstation Now och Geforce Now blir allt bättre så minskar behovet av fysiska spelkonsoler i den form som vi känner till idag. Därför är det rimligt att nästa Xbox och Playstation kan antingen ersättas helt eller åtminstone kompletteras av en streamingkonsol för film, serier och spel.

Via Neowin

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.