Snart kan du köpa aktier i Dropbox – vill börsnoteras senaste andra kvartalet 2018

Dropbox Logo

Snart kan du köpa aktier i Dropbox. Enligt uppgifter till webbsajten Bloomberg har den populära molnlagringstjänsten tagit ett steg närmare en börsnotering.

Enligt uppgift planerar Dropbox att bli börsnoterade under årets andra kvartal med hjälp av Goldman Sachs och J.P. Morgan Chase. Något de tre företaget ännu inte bekräftat.

Det har gått snabbt framåt för Dropbox som idag är en av marknadens bästa tjänster för molnlagring via internet. Redan 2014 var företaget värderat till tio miljarder dollar med en årlig omsättning på kring en miljard dollar.

Dropbox har samlat på sig extrema 500 miljoner vanliga användare och runt 200 000 företagsanvändare, räknat under augusti månad 2017.

Apple ville köpa Dropbox

Antalet användaren är en tydlig indikation på att Dropbox är här för att stanna. Men det kunde initialt ha sett annorlunda ut då Apple ville köpa Dropbox, något molntjänstens VD Drew Houston inte gick med på.


”Så han [Steve Jobs] började trolla oss lite och säga att vi är en funktion och inte en produkt, och att vi inte kontrollerar ett operativsystem vilket är en nackdel, och att vi skulle behöva tänka ut distributionsmöjligheter, vilket är riskfyllt, och gav en hel mängd kritik mot företagsplaneringen. Men så sa han: Okej, jag antar att vi måste döda er helt enkelt, typ så. Kanske inte exakt med de orden, men ganska nära.”

Apple ville alltså köpa Dropbox och när det inte gick planerade Steve Jobs istället att investera bort Dropbox med Cupertino-företagets egna molnlagringstjänst.

Nu fungerade inte den strategin speciellt väl då Dropbox fortfarande finns kvar och växer kraftigt. Vi vet dock inte om Jobs lade någon faktiskt vikt bakom sina ord eller om han var skämtsam.

Vad vi vet är att Dropbox snart är börsnoterat, siktar mot en miljard användare och är en framgångssaga som vi gärna är del av.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.