Pokemon Go slutar fungera med äldre iPhone och iPad – uppgradera till iOS 11

Pokemon Go Logo

Spelar du fortfarande Pokemon Go på din iPhone? Då kanske du vill veta att spelet slutar fungera på alla iPhone-telefoner och iPad-surfplattor som inte kan uppgraderas med iOS 11.

Niantic har bekräftat att Pokemon Go inte kommer att ha stöd för telefoner och surfplattor med äldre iOS-versioner. Och anledningen till det är enkel.


Spelet kommer att uppdateras med förbättringar som pressar funktionaliteten bortom vad iOS 10 och äldre klarar. Från och med den 28 februari 2018 måste du alltså uppgradera till en ny mobiltelefon eller surfplatta om du inte möter kraven.

Tvärstopp om du försöker logga in i Pokemon Go med iOS 10

Om du inte gör det och ändå försöker spelar på en enhet med iOS 10 blir det tvärstopp direkt.

”Tränare som använder berörda enheter måste byta till en enhet som möter de enhetskrav som stöds för att fortsätta använda Pokemon Go.

Tränare som försöker få åtkomst till Pokemon Go på någon av dessa enheter vi listar kommer inte att kunna logga in och möts av ett meddelande om att de måste byta enheter till en med stöd.”

Här är de iPhone-telefoner och iPad-surfplattor som inte längre kan köra Pokemon Go:

  • iPhone 5c
  • iPhone 5
  • iPad (4:e och 3:e gen)
  • iPad 2
  • iPad Mini (1:a gen)

Niantic har inte specificerat vilka funktioner de vill använda i Pokemon Go, men det finns en stor nyhet som tydligt indikerar varför gamla enheter lämnas i kylan.

Och det är AR+ som använder Apple ARKit.

AR+ är ett stort steg framåt för Pokemon Go

niantic-pokemon-go-ar-experthandler
Du kan skrämma Pikachu om du inte är försiktig. Och alla andra pokemon-figurer som dyker upp i AR-världen.

Pokemon Go har använt så kallad ”augmented reality” från första dagen och för många är spelet den första introduktionen till AR-tekniken i mobilen.

Steget från vad Pokemon Go har gjort tidigare till vad AR+ med ARKit klarar är stort.

På telefoner och surfplattor med iOS 11 gör AR+ att pokemon-figurerna får en mer realistisk storlek och skala. Anledningen är att alla pokemon får en fixerad punk i rymden att förhålla sig till, oavsett hur du rör dig. Det betyder att de ändrar storlek beroende på om du rör dig närmare eller längre ifrån; tidigare hade den fast storlek oavsett vad du gjorde.

Du kan till och med smyga dig på pokemon-figurer om du stöter på dem och få en ”Expert Handler”-bonus. Eller om du är klumpig, skrämma bort dem.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.