Snapchat drabbad av allvarlig sårbarhet i flera månader!

snapchat-logo

En allvarlig sårbarhet i populära Snapchat har funnits tillgänglig för hackare i flera månader. Det rapporterar webbsajten ZDNet som nämner att det säkerhetshål som uppmärksammats finns i tjänstens API:er och med den som vill kan enkelt samla in privat information som sedan kan säljas vidare till illvilliga.


Sen i augusti har säkerhetshålet varit tillgängligt på internet för alla som vill utnyttja det och det betyder en säkerhetsrisk för de miljontals användare som finns på Snapchat. Redan idag finns stora databaser där man för några dollar kan skriva in ett användarnamn från Snapchat och få exempelvis telefonnummer.

Det är nyheter likt denna som måste uppmärksammas av fler och verkligen tas på allvar då flera miljoner människor riskerar att hackas i onödan. Var mycket försiktiga med vilken information som läggs upp på olika sajter och skriv inte in sådant som absolut inte får komma ut i öppen dager om så skulle ske.

Snapchat har fått förfrågningar från flera webbsajter om kommentarer kring säkerhetshålet och ingen har i skrivande stund fått svar. Kanske inte så konstigt med tanke på hur illa det ser ut för tjänsten med brister som tar flera månader att lösa. Pinsamt minst sagt och väldigt dålig behandling av användarna.

Uppdatering: 2014-01-02

4.6 miljoner användarkonton har stulits och lagts ut på internet via webbsajten SnapchatDB, en sajt som i skrivande stund ligger nere. Där lades två filer ut för nedladdning, den ena en CSV och den andra en SQL – båda med privat information om användarna på Snapchat. Samtliga som drabbats är från USA eller Kanada. Säkerhetshålet i fråga är lagat och ingen mer information kan stjälas därigenom.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.