Bästa mediacentren för 2013/2014 – de här ska du titta närmare på

dune-hd-base-3d

Fem utmärkta modeller och en ruskigt dålig

Den som vill ladda ned musik, film och serier för att se på tv:n finns flera utmärkta mediacenter att välja mellan. Den idag populäraste modellen är kanske också den mest begränsade sett till antalet funktioner, nämligen Apple TV Gen 3. Det är kanske också den enklaste maskinen att komma igång med tack vare ett lätthanterligt gränssnitt, en väldesignad kontroll och den minst sagt minimala boxen som går att placera i princip var som helst med tanke på hur liten den är.

Med det sagt så är Apple TV absolut inte det bästa valet för alla då den, som ovan nämnt, har ett begränsat antal funktioner och ett otroligt dåligt formatstöd vare sig det gäller video eller ljud. Det är här som konkurrenterna verkligen glänser med tungviktare som Boxee Box i framkanten. Just den nämnda modellen är en utgången modell som inte längre underhålls från officiellt håll, men det finns tredjepartsmjukvara att installera och snart även XBMC.

Det här är kungen av mediacenter för vanliga konsumenter och den kan spela upp i princip allt som slängs mot den. Kanske är det bara 10-bitarsstödet som måste till för att göra den komplett, något som bara går att göra genom modifierad hårdvara – och det är ju omöjligt förstås. Vidare i listan kan WD TV HD Live Media Player Gen 3 nämnas som en storspelare med ett lågt pris och riktigt positiva recensioner från användarna. Precis som Boxee Box så stöds såväl Matroska-formatet, Dolby TrueHD och DTS-HD Master Audio – vad annars är att vänta av ett kompetent mediacenter för 2014?

the-little-black-box

The Little Black Box är en av de nyare mediacenter på marknaden och även en av de som jag faktiskt avråder från att köpa. Med en design som påminner om Boxee Box tilltalar den säkert många rent fysiskt sett, men på insidan märks en del begränsningar som stör en hel del. Det kanske största är att varken Dolby TrueHD eller DTS-HD MA stöds, något som direkt begränsar för de som har en ordentlig förstärkare (Dolby Digital och DTS stöds dock) och mjukvaran behöver en genomarbetning.

Om jag ska återgå till modeller som rekommenderas så är Mede8er MED1000X3D en av de bättre med bra formatstöd och ett gränssnitt vars menyer är hyggligt enkla att lära sig. Själva designen på boxen är kanske något udda, men inte fullt så illa att den måste gömmas för att inte skämma ut ägaren. Dune HD Base 3D är den sista modellen att nämna och också den dyraste. Utmärkt kvalitet rakt igenom, störst av de alla jag nämnt men välavvägd hårdvara drar upp betyget ordentligt här.

[Uppdaterad 2014-01-20] Den tidigare formateringen visade inte produktnamnen i fetstil. Nu korrigerat.

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.