Samsung Galaxy F – bästa smartphonen för 2014

samsung-headquaters-logo

Superskärm i kommande Galaxy F

Samsung Galaxy F kan bli nästa flaggskepp från den sydkoreanska tillverkaren och en tung konkurrent till efterlängtade Galaxy S5. Det har pratats länge om en smartphone med metallskal och en skärm som klara hela 2 560 x 1 440 pixlar, båda hett efterlängtade av såväl teknikentusiaster som Samsung-fans världen över.

Med Galaxy F kan vi få båda de sakerna i samma telefon samtidigt som Galaxy S5 väntas behålla skärmupplösningen 1 920 x 1 080 pixlar, en upplösning som är väl inarbetad på marknaden idag och som återfinns i en större mängd nyare smartphones. Om Samsung ska stå ut från konkurrenterna under 2014 krävs något riktigt tufft och Galaxy F kan bli en tungviktare.

Problemet med en ny supertelefon är att prislappen inte sällan springer iväg ordentlig, speciellt när ny teknik som inte är vanlig ska användas. Bara titta på vilken prislapp som spelkonsolen Playstation 3 hade vid lanseringen. Då användes såväl Bluray-spelare som Cell-processor, båda superdyra då de var helt nya på marknaden och extremt kostsamma att utveckla, tillverka och använda.

Om Samsung drabbas av samma problem med Galaxy F kan det bli en ny Playstation 3, dock med en viss lättnad av att telefoner kan köpas med ett mobilabonnemang som drar ner kontantkostnaden. Personligen är jag mycket nyfiken på hur Samsung tänker hantera Galaxy F, förutsatt att telefonen faktiskt finns och ska släppas, och om gränsen för 7 000 kronor kommer att sprängas.

Det här kan komma i nya telefonen

Vad vill man så se för hårdvara i Samsung Galaxy F? Förutom den högupplösta skärmen på 2 560 x 1 440 pixlar finns även en önskan om en Qualcomm Snapdragon 805- eller Exynos 6-processor, 4 GB LPDDR4-minne och WiFi 802.11ac. Allt kostar givetvis ordentligt med pengar, men tänk om Samsung skulle släppa den här modellen för bara strax över tillverkningskostaden. Ponera att det betyder 6 500 kronor. Galaxy F skulle sälja slut på några minuter.

Vidare pekar nya uppgifter på att det nya flaggskeppet utvecklas i Europa men tillverkas i en helt ny anläggning i Vietnam. Mobile World Congress går av stapeln i februari, men redan under CES 2014 kanske vi får en försmak av vad som kommer under året. Personligen tror jag mer på en helt separat föreställning så att Samsung får all uppmärksamhet som företaget vill ha.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.