Sony bränner sina kunder genom att inte släppa ny firmware

sony-rx100-mark2

Riktigt dålig på att släppa mjukvara


Sony är en av de absolut sämsta kameratillverkarna när det kommer till att släppa ny mjukvara, även kallad firmware. Om man gör en jämförelse med exempelvis Fujifilm så är Sony ljusår efter när det gäller att släppa förbättringar som användarna vill ha – något som är riktigt tråkigt med tanke på att Sony släpper riktigt bra kameror som får toppbetyg gång på gång.

Som exempel kan modellerna RX100/RX100 Mark 2 som får genomgående positiva recensioner men som helt ignoreras av Sony efter lanseringarna. Mycket pinsamt då Fujifilm ser till att släppa tunga nyheter i ny firmware även till äldre kameror som X100/X100S och X10/X20 – och då menar jag verkligen riktigt bra uppdateringar som ger snabbare autofokus och uppstart samt förbättrad manuell fokus.

Sony har mycket att hämta från Fujifilm när det gäller mjukvara och ett åtminstone enligt mig ett åtagande mot sina kunder att göra upplevelsen bättre och bättre där det är möjligt. Fujifilm-profilen Kawahara har i en nyligen utförd intervju sagt att företaget tänker bli ännu bättre på att släppa ny firmware så att användarna vill behålla sina kameror längre och längre.

Fujifilm glänser med ny firmware

En strålande idé tycker jag! Det gör Fujifilm till ett säkrare val om man vill ha regelbundna uppdateringar även när kameran börjar få lite ålder på sig. Samma sak kan inte sägas om exempelvis Nikon som visserligen lanserar ny firmware till sina kameror men som helt glömt att ta hand om CoolPix A – en entusiastkamera med APS-C sensor, bra bildkvalitet och urdålig autofokus.

Bara en av många kameror som släpps, får mängder av användare och sedan ignoreras totalt tills nästa modell släpps. Frågan är bara varför så många kameratillverkare väljer att bränna sina kunder så illa och inte bidrar till en positivare kundkultur mot företaget. Är det så bra ställt ekonomiskt för Sony att de kan strunta i sina kunder, eller har de så lite pengar att det inte finns utrymme?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.