Smarta klockorna som får Android Wear 2.0

Android Wear 2.0 Apps

Smarta klockor i alla ära, men oavsett hur avancerade och användbara de är så försvinner en stor del av köpvärdet om tillverkaren inte uppdaterar mjukvaran. Och med Android Wear-modellerna finns en stor risk att du hamnar i kylan med en äldre smartklocka.

Där Apple har visat framfötterna genom att uppdatera alla sina befintliga smarta klockor med senaste versionen av Watch OS tappar Google genom att inte göra samma sak med Android Wear. Tidigt under 2017 ska Android Wear 2.0 släppas med en mängd nyheter — tyvärr inte till alla befintliga Android-klockor på marknaden.

Har du exempelvis en Moto 360, LG G Watch, Samsung Gear Live eller Asus ZenWatch ligger du risigt till. I stort sett alla modeller från 2014 saknar stöd vilket betyder att de får nöja sig med Android Wear 1.0; såvida inte en inofficiell tredjepartsversion släpps av någon händig utvecklare. Det är inget vi rekommenderar att du väntar på.

motorola moto 360

Modellerna som får Android Wear 2.0

  • Huawei Watch
  • Moto 360 (2015), Moto 360 Sport
  • LG Watch Urbane 2nd Edition LTE, LG Watch Urbane, LG G Watch R
  • Polar M600
  • Casio Smart Outdoor Watch
  • Nixon Mission
  • Tag Heuer Connected
  • Asus ZenWatch 2, Asus ZenWatch 3
  • Fossil Q Wander, Fossil Q Marshal, Fossil Q Founder
  • Michael Kors Access Bradshaw Smartwatch, Michael Kors Access Dylan Smartwatch

Har du en Huawei Watch eller LG Watch Urbane 2nd Edition kan du redan idag installera en beta-version och testa Android Wear 2.0. Det är en omständig process för att komma igång och garantin på din klocka ryker all världens väg, så prova bara om du är riktigt säker på vad du gör.


Lästips: Nu slutar Moto tillverka smarta klockor — kommer andra tillverkare att följa i spåren


Idag vet vi att flera tillverkare inte tänker satsa på Android Wear-klockor under 2017 utan fokuserar istället på andra kategorier. Bland annat finns uppgifter om att vi inte får någon ny Moto-modell. Och det är en oroande utveckling då Google behöver stödet från tillverkarna, samtidigt som tillverkarna vill ha ett stöd från Google som dröjer (alltså Android Wear 2.0).

Förhoppningsvis får vi se ett riktigt fantastiskt Android Wear 2.0 under nästa år, komplett med smarta funktioner och inte minst svenskt språkstöd. Med fjärde utvecklarversionen som vi provat på en Huawei Watch går det att rita bokstäver med svensk språkstöd, men det finns inget tangentbord med samma stöd. Vilket är väldigt konstigt när ena men inte andra finns.

Tänker du köpa en Android Wear-klocka eller kanske en Apple Watch? Hur ser du på framtiden för smarta klockor?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.