Nu slutar Moto tillverka smarta klockor — kommer andra tillverkare följa i spåren?

motorola moto 360

Moto slutar tillverka smarta klockor. Det meddelar tillverkaren som idag har flera populära men inte tillräckligt bra säljande modeller på marknaden. Med Moto 360 introducerade Motorola snygga, praktiska klockor på en tvekande marknaden — och nu visar sig resultatet av satsningen.


När Google presenterade Android Wear 2.0 tidigare i år var det med stort intresse från tillverkare och entusiaster. Äntligen skulle klockplattformen få sig det lyft som behövdes för att både slåss mot Apple Watch och faktiskt bli det användarna förväntar sig.

Sedan dess har det inte gått fullt så bra som tillverkarna hoppats på. Google har skjutit fram lanseringen till nästa år och intresset i butikerna är svalt. Huawei, LG, Asus och Samsung har kämpat för att behålla sina marknadsandelar medan Apple verkar köra på som som tåget.

Lenovo, moderbolaget till Motorola, verkar dock ha tröttnat på att företagets smarta klockor inte säljer bra. I en intervju med webbsajten The Verge säger Shakil Barkat, företagets globala chef för produktutveckling, att företaget ledsnat på smarta klockor att det inte finns några drag i marknaden.

Det kan jämföras med den betydligt positivare inställningen när Moto 360 först introducerades på marknaden och löften om tunga satsningar. Något som snabbt hamnade i skuggan av att första modellerna hade ruskigt dålig batteritid, att den cirkulera boetten inte täcktes helt av skärmen och bristande prestanda.


Samsung Gear S3 & Huawei Watch håller modet uppe

En uppgraderad modell lanserades visserligen året därpå, men då var det redan försent. Förtroendet var på väg ner och Lenovo har helt sonika valt att kasta in handduken. Åtminstone för tillfället. Det finns så klart inget som hindrar företaget från att satsa på nytt om marknaden svänger efter att Android Wear 2.0 lanserats, men just nu låter det väldigt otroligt.

Samsung Gear S3 är en ny lovande smartwatch som kan hjälpa kategorin att växa till sig, dock utan Android Wear då modellen istället använder Tizen. Huawei Watch är en riktigt bra modell med bra prestanda, mikrofon och tålig skärm, men den släpptes 2015 och många blickar framåt mot nylanserade smarta klockor istället.

Vi vet att Fitbit vill köpa Pebble och fasa ut den lilla Kickstarter-tillverkaren till fördel för sina egna produkter, något som kan betyda att vi får se smarta klockor även från Fitbit i framtiden. Dock har Fitbit ett dåligt rykte om sig för brister i sina aktivitetsmätare, så frågan är hur marknaden reagerar om Fitbit släpper smarta klockor nästa år.

Det vi undrar mest är huruvida Lenovo kommer att fortsätta underhålla mjukvaran i alla de Moto 360 som redan finns på marknaden. Det låter inte troligt om de backar helt i sin satsning, men vi håller givetvis tummarna.