Slutet är nära för Windows Media Player

open in movie tv app win10

Om du fortfarande använder Windows Media Player är det hög tid att byta mediaspelare. Den gamla trotjänaren har spelat upp video och ljud sen 1991 – nu planerar Microsoft att kapa utvecklingen av appen så att du kan använda något bättre.

  • Microsoft rekommenderar Movies & TV när du öppnar filer i Windows Media Player
  • Prova VLC och Kodi – båda utmärkta mediaspelare för alla video- och ljudformat
  • Windows Media Player har funnits i Windows sen 1991
  • Movies & TV är modernare med bättre 4K- och HDR-stöd

Det finns egentligen ingen anledning att fortsätta använda Windows Media Spelare idag. Applikationen är utdaterad med alla mått sett och du gör bäst i att byta till andra alternativ. Exempelvis VLC som nyligen fått en stor uppdatering med version 3.0 och som kan spela i princip allt.

Om du istället vill ha ett mer komplett mediacenter så finns Kodi att testa. En mycket kapabel och helt gratis app, precis som VLC.

Skulle du vilja stanna kvar med Windows Media Player kommer du att märka hur Microsoft gärna ser att du byter till nyare appen Movies & TV. Åtminstone om du använder Windows 10. På webbsajten Reddit har användare rapporterat att de får små informationsrutor i Windows Media Player som uppmanar dem att prova Movies & TV istället.

[bs-quote quote=”VLC gör allt du behöver –
och mer” style=”default” align=”right”][/bs-quote]

Och det är inget dumt val om du gärna stannar inom Microsofts ekosystem med applikationer.

Movies & TV är mycket bättre på att spela upp högupplöst film i 4K och HDR. Den drar inte lika mycket ström vid användning som Windows Media Player och du kan till och med kolla på filmer inspelade i 360-grader.

Appen saknar visserligen funktioner som att strömma video över internet, justera uppspelningshastighet och köa filer. Men för det finns så klart VLC som klarar det med bravur istället.

Det här är inte första gången som Microsoft trycker på för att användarna ska byta från en mogen, väl fungerande applikation till en modernare variant. Ofta en sådan som visserligen har en modernare design, men som också saknar många funktioner från originalet. Exempel på det är Wunderlist som Microsoft köpte 2015 och som företaget gradvis tänker fasa ut mot nya To-Do.

Vi hoppas att Movies & TV snart får de funktioner som saknas från Windows Media Player, och att företaget på allvar kan lansera en mediaspelare som funktionsmässigt kan konkurrera med VLC och Kodi. Sannolikheten är låg, men vi håller tummarna för något riktigt bra i framtiden.

Vilken mediaspelare brukar du använda i Windows? Skriv en kommentar i fältet här under och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.