Macbook Air 2018 – ny modell kan släppas i år säger analytiker

apple-macbook-air-mid17

Apple kan släppa en ny Macbook Air under 2018. Den ska vara tunnare, lättare och framför allt billigare än tidigare modeller i serien – det säger kända analytikern Ming-Chi Kuo.

  • Skärmen, RAM-minnet, processorn och laddningskontakten måste uppgraderas
  • Inte troligt att Macbook Air 2018 får en högupplöst skärm
  • Ska vara ett billigt alternativ för att öka försäljningen
  • Befintliga modellerna är hopplöst utdaterade på marknaden

Historiskt har Apple inte gett sin Macbook Air-serien speciellt mycket kärlek de senaste åren. Bara några mindre uppgraderingar som knappast lockar någon till att uppgradera sin befintliga Air-modell.

I ett försök att stärka sin position på marknaden ska Macbook Air få en ny, omarbetad modell som med ett billigare pris ska öka försäljningen av laptops. Målet är enligt analytikern Ming-Chi Kuo att nå 10-15 procent högre försäljning i kategorin.

Det finns inga detaljer om den nya modellen än. Men om vi ser till den befintliga hårdvaran och jämför med vad konkurrenterna erbjuder så blir det klarare vad Apple kan tänkas göra.

apple macbook pink
Macbook med 12-tumsskärm. Nya Macbook Air har mycket att lära från den här supertunna datorn.

Fyra saker Apple måste förbättra med nya Macbook Air

Skärmen: högre upplösning & samma skärmteknik

Det är obegripligt att Apple fortfarande använder en lågupplöst 13,3-tumsskärm i Macbook Air. Den högsta upplösningen är 1 440 x 900 pixlar vilket är på tok för lågt med alla mätbara mått. Här önskar vi se en uppgradering till minst 1 920 x 1 200 pixlar som matchar bildförhållandet.

Nyare och mindre Macbook har en 12-tumsskärm på 2 304 x 1 440 pixlar, och den dyrare Macbook Pro med 13-tumsskärm har upplösningen 2560 × 1600 pixlar.

Apple vill sannolikt inte kannibalisera försäljningen på de båda nyare modellerna med nya Macbook Air. Därför tror vi på en lägre upplösning än dem båda, men ändå snäppet bättre än vad befintliga Air-modellen har idag.

Processorn: nyare Intel-processorer från 2017/2018

Dags att skruva upp prestandan Apple! Macbook Air har gamla Intel-processorer ur 5000-serien från 2015 som bara stöder minnestypen LPDDR3.

Jämförelsevis har Macbook Pro 13 (mid 2017) nyare och kraftfullare Intel-processorer av typen Core i5- och Core i7 ur 7000-serien från 2017. De är snabbare, mer kapabla att hantera högupplöst video och stöder DDR4.

Här ser vi gärna att Apple närmar sig den dyrare Pro-serien med uppgraderade processorer. Eftersom Macbook Air ska vara de billigaste modellerna är det inte troligt att Apple tänker matcha Pro-serien i hastighet. Men snabbare, mer energieffektiva och med bättre funktionalitet för högupplöst video är önskvärt.

RAM-minnet: snabbare DDR4 istället för DDR3

De gamla Macbook Air-modellerna har endast stöd för LPDDR3. Det är en gammal minnesteknik med lägre prestanda, högre strömförbrukning och mindre lagringsdensitet än nyare LPDDR4.

Intel-processorerna i befintliga Macbook Air klarar endast LPDDR3, men när Apple uppgraderar till nyare processor följer ett naturligt byte till LPDDR4.

Macbook Air har idag 8GB RAM-minne och det finns ingen anledning för Apple att uppgradera till 16GB eller mer. Även Macbook Pro börjar på 8GB, så mängden tror vi inte ändras.

Laddningskontakten: USB-C ersätter MagSafe

Macbook Air använder idag MagSafe för att ladda datorn. Eftersom både Macbook och Macbook Pro har övergått till USB-C är det mer än troligt att även Macbook Air 2018 får den laddningsporten.

Och det är bara positivt.

Med USB-C kan du både ladda och ansluta externa tillbehör. De nya laddarna fungerar universellt med alla bärbara Apple-datorer som använder USB-C och finns två portar på samma dator kan du välja vilken du vill när batteriet måste fyllas på.

MagSafe får du en proprietär kontakt med bara ett enda, begränsat syfte – ladda datorn. Visst har den en magnetisk kontakt som inte går sönder om du råkar dra iväg datorn medan laddning en pågår (undvik att göra det med USB-C-laddaren!), men det är också enda fördelen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.