Slut med gratis lagring för bilder på Google Foto – här är nya reglerna

google foto logo 2020

Google tar bort gratisalternativet för lagring av bilder på Google Foto. Tidigare var det möjligt att lagra hur många högupplösta bilder som helst (upp till 16 megapixel), men nu är det slut med gratisåkandet.


Enligt de gamla reglerna har alla användare av Foto kunnat ladda upp bilder kostnadsfritt om de håller sig på 16 megapixel eller lägre. Med nya regler ändras detta och du kommer att få betala för alla bilder du laddar upp.

Det betyder, mer specifikt, att ditt fria utrymme på Google minskar med varje bild du laddar upp till Foto. Något som tidigare bara gällde för bilder i originalstorlek (alltså över 16 megapixel).

Ändringen gäller från den 1 juni 2021. Då kommer alla filer du laddar upp – dokument, foton, videor, kalkylark, formulär och mer – att räknas av mot ditt fria utrymme.

Befintliga bilder som du redan laddat upp till Foto före den 1 juni 2021 omfattas INTE av de nya reglerna. De kommer att fortsätta vara lagrade utan att påverka ditt utrymme, så länge du inte tar bort och återuppladdar dem.


Nämnvärt är också att Google arbetar på att flytta funktioner i Foto-appen bakom en betalvägg. I framtiden kommer du att behöva en prenumeration på Google One för att exempelvis använda Color Pop-filtret om du inte har rätt djupdata i bilderna.

Frågan är då – kommer du att behöva köpa extra utrymme med en One-prenumeration nästa år när reglerna träder i kraft?

Svaret är att du sannolikt inte måste det. Google säger i ett meddelande att hela 80 procent av användarna har tillräckligt med ledigt utrymme (räknat på de 15 GB som ingår kostnadsfritt med Googles konton) för att ladda upp bilder motsvarande tre års fotografering.