Google försämrar Foto-appen – funktioner kräver att du betalar för Google One

google foto logo 2020

Snart måste du betala för att använda alla funktioner i Google Foto-appen. Enligt uppgift kommer du att behöva en prenumeration på Google One för att göra vissa typer av bildredigeringar.

Användare av Google Foto-appen har rapporterat att en dialogruta kräver en prenumeration på Google One för att använda vissa funktioner i appen.

Det handlar specifikt om Color Pop i situationer där det saknas djupdata (även kallat depth information) i bilden. När det saknas rätt data behöver du ta fram plånboken, men inte om rätt djupdata finns tillgänglig för Google Foto.

Anledningen till varför Google kräver betalt när djupdata saknas är inte klar. Företaget har inte gått ut med någon officiell information och det är en oroväckande utveckling som pågår.

google one editing photos app 2020 one

Det är tydligt att Google vill locka fler användare till att prenumerera på Google One, och för att göra det krävs något som driver dem till att betala.

Att begränsa gratisappen Google Foto som används av miljontals användare världen över är ett utmärkt sätt att tvinga fler till att betala en månadskostnad för One.

Tyvärr betyder det sannolikt att alla Google Workspace-användare (tidigare G Suite) faller i kylan eftersom Google One inte fungerar på företagskonton. Här är alltså risken att Google Foto blir ordentligt begränsad i framtiden.

Så mycket kostar Google One

Vad kostar då Google One varje månad?

Instegskostnaden för 100 GB är tämligen låg med 19 kronor per månad, eller 190 kronor med årsbetalning. Det här är en nivå som även Workspace-användare kan köpa för samma låga månadskostnad.

Nästa nivå för 29 kronor per månad eller 290 kronor per år är 200 GB, en nivå som Workspace-användare däremot inte kan få.

Slutligen har vi toppnivån med 2 TB lagringsutrymme. Här får du betala 99 kronor per månad eller 999 kronor med årsbetalning. Har du ett Workspace-konto får du bara halva utrymmet för samma kostnad, ouch Google. Och då får du inte tillgång till alla One-fördelar, inklusive redigeringsfunktionerna i Google Foto när fler begränsningar kommer

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.