Skype stänger sitt kontor i Stockholm — 120 anställda berörs

Skype Logo

Microsoft stänger sitt Sverige-kontor för tjänsten Skype och med det riskerar 120 anställda att få lämna sina jobb. Beskedet kommer cirka sju månader efter att London-kontoret stängde sina dörrar för gott, bara tre år efter att kontoret öppnade.


En talesperson för Skype sade till webbsajten Computer Weekly att beslutet som togs var svårt men nödvändigt. Det är ett steg i företagets långsiktiga mål att minska sin närvaro på den geografiska kartan, men säger också att företaget tänker göra allt för att hjälpa de som påverkas.

Microsoft har de senaste åren sparkat tusentals anställda, många av dem blev en del av företaget i samband med köpet av Nokia. En process som tidigare gått Sverige förbi men som nu verkar göra ett besök på minst ett av kontoren.

Bland anledningarna som nämns för den pågående processen för att sparka de 120 anställda nämns att Microsoft alltid haft ett ”problem” med att Skype kontrollerats i Europa. Istället för att företaget ska skötas individuellt vill Microsoft flytta hela verksamheten hem till Redmond.

Skype grundades 2003 — köptes av Microsoft 2010

Skype grundades 2003 med Niklas Zennström och Dane Janus Friis vid rodret. Själva mjukvaran skapades av tre utvecklare från Estland. Företaget köptes sedan av e-handelsjätten eBay två år senare och såldes sedan vidare till kapitalistbyrån Silver Lake under 2009. Det skulle sedan dröja ytterligare 18 månader innan Microsoft lade ett bud på företaget.


Microsoft har gradvis implementerat Skype i sina andra tjänster, inte minst genom att lägga ner kommunikationsplattformen Lync och ersätta den med Skype for Business. Med fler än 300 miljoner aktiva användare är Skype en succé för Microsoft, något företagets VD Satya Nadella uttryckt stolhet över.

Huruvida Microsoft lyckas hitta andra positioner till samtliga 120 berörda i Stockholm återstår att se, men troligt är att åtminstone några får lämna företaget. Vi hoppas så klart att de hittar nytt jobb och att Microsoft fortsätter utveckla Skype för sina framtida tjänster.