Microsoft säger upp tusentals anställda — Nokia-slakten fortsätter

Microsoft Logo 2016

Microsoft fortsätter att säga upp anställda i den till synes ändlösa processen med att sopa igen spåren efter sitt köp av Nokia. Eller rättare sagt mobildelen av den dåvarande finska företagsjätten.


Nu ska 2 850 arbetstillfällen försvinna, utöver de tidigare 1 850 som meddelades tidigare i maj. Det betyder att Microsoft har sagt upp hela tio procent av sin totala arbetsstyrka på bara två år — de flesta relaterade till Nokia-köpet.

Microsoft har nästan inget kvar av Nokia i sin ägo och det betyder att köpet som då (2014) värderades till 7,2 miljarder dollar nu har gått upp helt i rök. Sammanslagningen som skulle göra Microsoft till en megaaktör på mobilmarknaden kom helt av sig och blev en brutal flopp istället.

Hoppet hos fansen finns — men Microsoft lovar inget

Och floppen slutar inte bara för att Microsoft inte längre tillverkar mobiltelefoner med Lumia-märkning. Intäkterna kring mobiler är i en stadig negativ trend som smakar surt och kostar dyrt för det Redmond-baserade företaget.

Många är det som fortfarande hoppas på att Windows kan bli en vinnare i mobilkategorin men inte ens med ryktade Surface Phone tror vi att Microsoft kan resa sig. Android och iOS har ett försprång utan dess like och utan utvecklare i ryggen har Microsoft ingen chans till återuppbyggnad.


Förtroendet hos användarna och marknaden är lågt. Intresset hos den breda massan och återförsäljarna litet. Hoppet minimalt. Kan Satya Nadella, nuvarande vd:n på Microsoft, rädda situationen genom molntjänster och fokus på Windows 10 för datorer och tablets? Kanske.

Det kommer att ta många år att bygga upp ett nytt förtroende och en närvaro på den marknad som man nu vänt ryggen. Vad tror ni — kan Microsoft lyckas med denna monsteruppgift?