Evernote släpps på Windows Store — är inte en Universal-app

evernote windows 10 store

Evernote kommer till Windows Store och det betyder att den begränsade varianten Evernote Touch försvinner. Den senare kommer att fortsätta fungera för nuvarande användare men inte gå att ladda ner eller installera.


Förändringen kommer den 2 augusti (vilket är samtidigt med lanseringen av Windows 10 Anniversary Update) och är ett stort steg för Evernote. Även om det inte handlar om en Universal Windows Platform-app.

Nej, den som hade hoppats på en Universal-app som fungerar på både datorer, tablets och mobiltelefoner får leta vidare. Evernote i Windows Store är Win32-appen med ett annat utseende. Kort och enkelt förklarat.

Evernote i Windows Store är en besvikelse

Maskerad för att kunna existera i Windows Store och med få funktionella fördelar över Win32-appen. Och det är minst sagt en besvikelse som gnuggar salt i såren på Windows-användarna som redan känner sig brända efter prishöjningen tidigare i år.

Helt negativt är det dock inte så klart. Den nya applikationen gör det enklare för Evernote att underhålla sin app för Windows 10 och tillgängligheten ökar eftersom man kan hitta Evernote via Windows Store nu.


Microsoft får i sin tur en ny högprofilapp till Windows Store och vill de hålla fanan högt krävs fler som tar samma väg som Evernote. Samtidigt visar det att företagets Project Centennial, som används för att ge Win32-appar samma utseende som Universal Windows Platform, fungerar bra.

Oroväckande för Evernotes framtid på Windows

Så varför är det något bra? En trevlig detalj är att de nya applikationerna inte belamrar registret med en massa registernycklar som stannar efter avinstallation. De är också enklare att installera för systemet.

Men hur man än vänder på det så fungerar nya Evernote inte i mobiltelefoner med Windows 10. Det är ingen Universal-app och det är oroväckande, både för UWP och Evernotes framtid. Vågar inte utvecklarna satsa på Windows 10 fullt ut?

Vad tycker ni om Evernote och deras vägval? Skriv gärna en kommentar och berätta!