Skivbolag vill blockera AI:s från att tränas på musik

Light rods ai
Christopher Burns, Unsplash

Skivbolagen har börjat att visa ett stort missnöje kring AI och hur musik används för att träna artificiella intelligenser. Nu höjs röster inom musikindustrin för att bolag som Apple och Spotify ska stoppa åtkomsten till AI-system som inte har korrekta rättigheter.

Framför allt är det Universal Music Group som reagerat på hur artificiell intelligens tränas på upphovsrättsskyddat material. Bland annat för att kunna skapa ny musik där rösterna till etablerade artister används i låtar som har en annan stil från andra, etablerade artister.

Lästips: Åldersgräns för ChatGPT – så gammal måste du vara

I ett uttalande säger en representant för Universal Music Group att de är medvetna om hur vissa AI-system tränas på upphovsrättsskyddat innehåll utan att ha de nödvändiga tillstånd som behövs. De säger också att någon ersättning inte betalas till rättighetsinnehavarna.

Universal Music Group är också tydliga med att de tänker skydda både sina och artisternas rättigheter. Om vi läser mellan raderna så förstår vi att skivbolaget har identifierat ett hot mot en av sina guldgruvor och de gör allt för att inte förlora miljardintäkterna som finns inom musikindustrin.

Skivbolaget säger också att de har ett moraliskt och kommersiellt ansvar gentemot sina artister (red: de glömde skriva aktieägare) för att hindra obehörig användning av deras musik. De vill också stoppa plattformar från att använda sig av material som kränker artisters och upphovsmäns rättigheter.

Lästips: ChatGPT kan generera äkta Windows-nycklar

Varken Apple eller Spotify har svarat på utspelet. Vi förväntar oss att de har någon form av kommentar på gång, men att de avvaktar lite med att kommunicera tills de har ett bra budskap som svar.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.