Skärmsläckaren tar över skärmen – Apple M1-datorer drabbade (video)

apple macbook air m1 2020

Apples datorer med M1-processorn har skärmsläckarproblem. Vissa användare rapporterar att skärmsläckaren helt plötsligt och utan förvarning tar över hela skärmen.

Skärmsläckaren visas oavsett om datorn är inställda att använda en eller inte. Den bara…poppar upp till mångas stora förtret. Inte minst då datorn blir oanvändbar under en stund.

Lästips: Apple M1 stöder inte eGPU / externa grafikkort

För att bli av med skärmsläckaren måste man stänga skärmen och öppna den igen. Och det gäller alla drabbade datorer – från Macbook Air till Macbook Pro och Mac Mini.

Faktum är att en del användare rapporterar att deras Intel-bestyckade datorer drabbats. Så det kan vara ett bredare, underliggande problem i macOS Big Sur också.


Många användare rapporterar att de har mer än ett konto på datorn. Minst en användare säger att inaktiveringen av Fast User Switching gjorde att problematiken försvann.

Lästips: Nu fungerar Windows 10 med Apple M1 – med ett litet knep

Apple har inte bekräftat om de undersöker problemet. Det ser ut att vara tillräckligt många för att Apple ska reagera, men vi får helt enkelt avvakta och se.

Här är några läsvärda länkar till platser där användare ventilerar sitt missnöje just nu:

  • Reddit (1, 2, 3, 4)
  • Apple forums (1, 2)
Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.