Yale Doorman L3 – nytt smart dörrlås med WiFi, app och ringklocka (2021)

yale doorman l3 2021 1

Smarta dörrlåset Yale Doorman L3 börjar säljas i Sverige. Det är den efterföljande modellen till populära Yale Doorman V2N med en rad förbättringar.


Bland de stora skillnaderna mellan Doorman L3 och V2N hittar vi en ny design som har fått mjukare former, inbyggd trådlös funktionalitet samt en dörrklocka.

Lästips: AI kan upptäcka covid-19 genom att analysera din hosta

Yale Doorman L3 har inbyggd kryptering och en tålig mekanisk konstruktion. Låset är rekommenderat av SSF och stöder låsklass 3. Det inbyggda batteriet klarar strax över ett år innan det måste bytas.

När batteriet når farlig låga nivåer får du en varning i mobiltelefonen via Yale Connect.


Yale Connect ansluts till ditt vanliga hemnätverk via WiFi medan mobiltelefonen kan kommunicera direkt med dörrlåset via bluetooth. Du klarar dig med bara bluetooth, men för full funktionalitet måste Yale Connect användas.

Dörren blir upplåst – utan att du behöver hålla i mobilen

En av säljpunkterna för Yale Connect är enkelheten. När du närmar dig bostaden verifieras din identitet automatiskt och dörren låser upp sig utan att du behöver göra något. Du kan till och med låta mobilen ligga kvar i väskan eller jackfickan.

Lästips: Forskare styr smarta prylar med ljudlösa attacker

Om du använder digitala assistenter så kan du glädjas åt att Yale Doorman L3 fungerar med både Google Assistant och Amazon Alexa. Apple Siri däremot fungerar bara med syskonmodellen Yale Linux – tyvärr inte Doorman L3 i skrivande stund.

yale doorman l3 2021 2
Doorman L3 är mjukare i formerna och riktigt tilltalande. Foto: Yale

Vad vi vet pågår ett beta-test för Siri till Doorman L3 och även äldre Doorman V2N. Det är oklart när stödet är färdigt att släppas till kunderna.

Du kan lägga till maximalt 30 användare för Doorman L3. Det är en stor ökning från bara 10 användare med V2N. Dessutom är nya modellen anpassad för klimatdörrar, även kallat dubbeldörrar.

Den nya modellen släpps parallellt med Yales tidigare modeller. I skrivande stund har vi inget pris eller lanseringsdatum för Doorman L3.

Så skiljer sig Doorman V2N, Doorman L3 och Linus

Doorman V2NDoorman L3Yale Linus
Öppna med kodJaJaJa (med knappsats)
Öppna med nyckelbrickaJa JaNej
Öppna med mobilappJa (med tillbehör)JaJa
FjärråtkomstJa (med tillbehör)JaJa
Åtkomst med bluetoothNejJaJa
Schemalagda koderJaJaJa
Automatisk låsningJaJaJa
Statusvisning (låst / olåst)JaJaJa
DoorSense 2NejJaJa
Inbyggd ringklockaNejJaNej
Anpassad för klimatdörrNejJaNej
Stöd för Yale ConnectNejJaJa
Antal användare1030Oändligt
BatterierAAAAAA
Låsklass2A32A

Vad är fördelarna med ett smart dörrlås?

Det finns flera anledningar varför du ska ha ett smart dörrlås och inte ett vanlig, mekaniskt med nycklar. En anledning är att du hela tiden kan se dörrlåsets status via din mobiltelefon. Det är lättare och enklare att ersätta låsbrickor (kostar runt 190 kronor per bricka) än en fysisk nyckel och när hantverkarna vill klampa in kan du öppna dörren oavsett var du befinner dig.

Vad är DoorSense?

DoorSense är en funktion för att känna av när dörren inte har gått ordentligt i lås. När det smarta dörrlåset känner att dörren inte är helt stängd får du en avisering i mobiltelefonen om det. Det minskar risken för att du råka lämna dörren på vid gavel.

Vad är Yale Connect?

Yale Connect är en brygga mellan det smarta dörrlåset och din mobiltelefon. Yale Connect ansluts till hemmets WiFi-nätverk och gör att du exempelvis alltid kan se status på dörrlåset när du inte är hemma. Det är rekommenderat att använda Yale Connect med Doorman L3, även om du kan använda bluetooth när du är i närheten.

Vad är skillnaden på låsklass 2A och 3?

Låsklassningen anger de olika kravnivåerna på inbrottssäkerhet från dörrens utsida, kombinerat med utgångs- och utrymningsfunktioner från dörrens insida.

För att ett lås ska vara ”godkänt” måste hela låsenheten uppfylla kraven för klass 3 enligt SSF 3522. Totalt finns sju klasser där låsenheterna är indelade efter funktion, inbrottsskyddande egenskaper och metod för utgång.

En godkänd låsenhet har ett låshus, en låscylinder, ett säkerhetsslutbleck samt förstärkningsbehör. Det är ingen skillnad om låshuset, cylindern och slutblecket är mekaniskt eller elektromekaniskt.

Det som skiljer låsklass 2A och 3 är enligt beskrivning följande:

  • Låsklass 2A: Låsenhet där krav på inbrottsskydd från dörrens utsida är samma som kraven för klass 3, och där behörig manövrering från dörrens insida underordnas utgång/utrymning. (Exempel: Lägenheter utan annan entréväg.)
  • Låsklass 3: Låsenhet där kraven på inbrottsskydd och behörig manövrering är väsentligare än kraven på snabb utrymning. Klass 3 utgör grundkravet i samtliga skyddsklasser och är den rekommenderade låsningen även för bostäder.

Hur vet jag om Yale Doorman L3 passar min ytterdörr?

Doorman L3 passar de flesta normalkonstruerade ytterdörrarna, men det gäller att ha koll på kraven om du vill skaffa det här smartlåset. Här är de officiella kraven enligt tillverkaren Yale:

  • Cylindern ska vara oval eller rund
  • Dörrhandtaget måste vara placerat under cylindern
  • Stolpen ska vara cirka 225 millimeter hög
  • Hålen under cylindern och handtaget ska vara runt 40 millimeter i diameter

Om din ytterdörr möter de kraven bör Doorman L3 passa utan svårigheter. Är du det minsta osäker kan du kontakta Yale eller prata med en återförsäljare som har montörer som assisterar.

Hur installerar jag Yale Doorman L3 själv?