AI kan upptäcka covid-19 genom att analysera din hosta

karlek love ettor nollor kod code unsplash hjarta hearth

Artificiell intelligens kan användas för att upptäcka personer som är smittade med covid-19. Allt som behövs är att AI:n får lyssna på hur personer hostar. Och det fungerar till och med när smittade individer är helt symptomfria.


Den artificiella intelligensen har tränats genom att den fått analysera tiotusentals hostning med lite hjälp av ett forskarlag på MIT.

Med en träffsäkerhet på höga 98,5 procent kan man minst sagt säga att AI:n är riktigt bra på att förstå när covid-19 är med i leken. Dock ska resultaten alltid tas med en nypa salt.

Enligt forskarlaget är AI:n inte ämnad för att diagnostisera personer då hostningar kan bero på en mängd olika saker utöver covid-19.

Målsättningen med AI:n är just nu att den ska kunna användas i en app till mobiltelefon. Användare kan hosta framför mikrofonen till mobilen en gång per dag och låta AI:n analysera hostningen.


Om analysen visar att personen kan vara smittad av covid-19 uppmanas denne till både försiktighet och att ta ett riktigt corona-test.

Röstdata kan säljas för att rikta annonser

Det är oklart när en app faktiskt kan släppas, men bara tanken att forskarlaget arbetar på en så enkel lösning för ett testa är intressant.

Rent teoretiskt skulle mikrofoner som utplacerats i samhället kunna samla in röstprover från hostningar och på sekunder ge många fler snabba, tänkbart korrekta svar om smitta. Det skulle dock ge upphov till stora frågor kring integritet och säkerhet.

Idag används i princip allt som går att spara om en person för att identifiera individer så att data kan säljas vidare till exempel annonsföretag. Hostningar låter kanske väldigt harmlöst, men rätt analyser av din röst kan användas till att rikta annonser om olika sorters medicin.

Läs mer om nyheten här: