Skaffa Messenger utan Facebook-konto stoppas (2022)

Facebook Messenger Logo 2019

Tänker du skaffa Messenger men vill inte ha ett Facebook-konto? Då har du rejält med otur, för Facebook ändrat reglerna så att Messenger-konton inte kan skapas med bara ett mobilnummer som tidigare

Uppdaterad 2021-01-09: Det finns ett litet kryphål för den som inte vill använda Facebook, men ändå skaffa Messenger. Läs mer här.

Vad har hänt?

Ända sen juni 2015 har man kunnat använda meddelandetjänsten Messenger bara genom att ange sitt mobilnummer, namn eller fotografi (här i Sverige endast via mobilnummer). Men nu har Facebook ändrat på det så att alla nya användare måste ha ett Facebook-konto för att använda tjänsten.

Varför ändrar Facebook reglerna för Messenger?

Enligt en talesperson för Facebook är anledningen att företaget vill förenkla processen för användarna. Eftersom en klar majoritet av Messenger-användarna också använder Facebook anser företaget att det blir enklare med inloggning till Messenger via modertjänsten.

Om du är ny på Messenger kommer du att märka att det behövs ett Facebook-konto för att chatta med vänner och skapa kontakter.

Vi fann att majoriteten av användarna som har Messenger redan är inloggade via Facebook och vi vill därmed förenkla den processen. Om du redan använder Messenger utan ett Facebook-konto behöver du inte göra något.

Ändringen kan även vara en del av den större förändring som Facebook arbetar med för alla sina tjänster.

Vi vet att Mark Zuckerberg och Facebook har arbetat för att sammanstråla alla tjänster under samma tak. Till en och samma tjänst som är tätt integrerad med Facebook, WhatsApp, Messenger och Instagram.

WhatsApp har 1,5 miljarder aktiva användare, Messenger och Instagram har 1,3 miljarder respektive 1 miljard.

Jag använder Messenger utan ett Facebook-konto – hur påverkas jag?

Enligt Facebook kommer befintliga Messenger-användare som inte har ett Facebook-konto inte påverkas alls av reglerna. Det är bara nya användare som tvingas skaffa ett konto istället för att använda mobilnumret.

Det finns rapporter om användare som haft svårt att logga in på Messenger med sitt mobilnummer efter att reglerna ändrats. Sannolikt kommer Facebook att lösa de problemen inom kort.

Avvaktivera Facebook och fortsätt använda Messenger

Du kan skaffa Facebook och deaktivera ditt konto – utan att förlora åtkomsten till Messenger. Ett litet men garanterat uppskattat kryphål för alla som verkligen ogillar tanken på att ha ett aktivt Facebook-konto idag.

Du kan skapa ett Facebook-konto som har minimalt med detaljer om dig. När man registrerar ett Facebook-konto uppmanas man alltid att fylla i en massa information, men du kan hoppa över i princip allt om du vill för ett nästan helt rent konto.

Vi rekommenderar att du allra minst lägger in ett mobilnummer utöver mejladressen.

Ett mobilnummer underlättar när 1) andra ska hitta dig på Messenger och 2) du vill återställa lösenordet om något går fel.

facebook inaktivera konto behall messenger

När du har registrerat ett Facebook-konto och loggat in på Messenger så avvaktiverar du Facebook så här:

  1. Öppna Facebook-sidan i webbläsaren
  2. Klicka på den nedåtpekande pilen i övre, högra hörnet på sajten
  3. Välj Inställningar och Sekretess > Därefter Inställningar
  4. I vänstra kolumnen väljer du Din Facebook-information
  5. Välj Inaktivera och ta bort
  6. Notera att Inaktivera konto är markerad
  7. Klicka på Fortsätt till inaktivering av kontot

Följ instruktionerna på skärmen och voila; du har snart inaktiverat ditt Facebook-konto, men får behålla Messenger. Snyggt!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.