Skaffa Messenger utan Facebook-konto stoppas

Facebook Messenger Logo 2019

Tänker du skaffa Messenger men vill inte ha ett Facebook-konto? Då har du rejält med otur, för Facebook ändrat reglerna så att Messenger-konton inte kan skapas med bara ett mobilnummer som tidigare

Vad har hänt?

Ända sen juni 2015 har man kunnat använda meddelandetjänsten Messenger bara genom att ange sitt mobilnummer, namn eller fotografi (här i Sverige endast via mobilnummer). Men nu har Facebook ändrat på det så att alla nya användare måste ha ett Facebook-konto för att använda tjänsten.

Varför ändrar Facebook reglerna för Messenger?

Enligt en talesperson för Facebook är anledningen att företaget vill förenkla processen för användarna. Eftersom en klar majoritet av Messenger-användarna också använder Facebook anser företaget att det blir enklare med inloggning till Messenger via modertjänsten.

Om du är ny på Messenger kommer du att märka att det behövs ett Facebook-konto för att chatta med vänner och skapa kontakter.

Vi fann att majoriteten av användarna som har Messenger redan är inloggade via Facebook och vi vill därmed förenkla den processen. Om du redan använder Messenger utan ett Facebook-konto behöver du inte göra något.

Ändringen kan även vara en del av den större förändring som Facebook arbetar med för alla sina tjänster.

Vi vet att Mark Zuckerberg och Facebook har arbetat för att sammanstråla alla tjänster under samma tak. Till en och samma tjänst som är tätt integrerad med Facebook, WhatsApp, Messenger och Instagram.

WhatsApp har 1,5 miljarder aktiva användare, Messenger och Instagram har 1,3 miljarder respektive 1 miljard.

Jag använder Messenger utan ett Facebook-konto – hur påverkas jag?

Enligt Facebook kommer befintliga Messenger-användare som inte har ett Facebook-konto inte påverkas alls av reglerna. Det är bara nya användare som tvingas skaffa ett konto istället för att använda mobilnumret.

Det finns rapporter om användare som haft svårt att logga in på Messenger med sitt mobilnummer efter att reglerna ändrats. Sannolikt kommer Facebook att lösa de problemen inom kort.