Sennheiser MKE2 — högkvalitativ mikrofon för GoPro Hero4

Sennheiser MKE2

Sennheiser MKE2 är en högkvalitativ mikrofon designad specifikt för actionkameror från GoPro. Modellen visades första gången i september 2016 men först nu har den släppts till butik — och då med en skyhög prislapp kring 2 000 kronor inklusive moms.

Men så får du också betydligt bättre ljudkvalitet från en förhållandevis liten mikrofon som designats för att tåla användning i våta miljöer. Just det sistnämnda är en viktig punkt som många extremutövare lär uppskatta då inte alla mikrofoner klarar väta speciellt väl.

Sennheiser MKE2 har designats speciellt för att klara dåliga vindförhållanden på ett bra sätt. Och vatten är inte heller något problem, så länge du håller dig till maximalt en meters djup i 30 minuter. Mycket likt vad många mobiltelefoner klarar idag faktiskt.


Lästips: Bästa mikrofonerna för GoPro Hero4


Själva mikrofonen är ordentligt monterad på en baksida för GoPro Hero4. Det gör att den inte är kompatibel med nyare GoPro Hero5 eller någon annan modell som släppts tidigare.

Den är anpassad för att minimera risken för det knarrande eller knackande ljud som ofta uppstår när man spelar in ljud med actionkameror från GoPro, så kallat strukturellt ljud från enheten när den rör sig.

— Med vår nya mikrofon för actionkameror löser vi ljudproblemen och låter användarna skapa övertygande videor, sade Kai Lange, produktansvarig på Sennheiser, tidigare i september.

Om du vill ha bättre ljudkvalitet utan att använda en extern mikrofon, då har du egentligen bara GoPro Hero5 att vända dig till med sina dubbla mikrofoner. Knappast i klass med Sennheiser MKE2, men de ger en trevlig förbättring med monterat skal vid en rak jämförelse.

Många fokuserar bara på bildkvaliteten och hur bra videon ser ut när den spelas upp. Men få förstår att ljudet har minst lika stor betydelse för de som tittar. Med dåligt ljud förstörs upplevelsen och bildkvaliteten blir automatiskt lidande för det; man fokuserar på fel sak. Inte hur bra videomaterialet är utan den dåliga ljudkvaliteten.

Sennheiser MKE2 är kanske i det dyraste laget för en liten mikrofon för actionkameror. Men om ljudkvaliteten ökar kan det i slutändan vara värt varenda krona. Frågan är hur mycket du bryr dig om det och om det finns ett behov?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.