Ny batterisparande funktion i Windows 10 — bara för nyare datorer

Microsoft Windows 10 Logo

Microsoft testar en ny batterisparande funktion med senaste uppdateringen till Windows 10 Redstone 3. Funktionen är kraftigt begränsad och fungerar just nu bara med en liten skara testpersoner som anmält sig till Windows Insider Program.


Funktionen kallas för “Power Throttling” och den ska ge upp till 11 procent lägre strömförbrukning med moderna datorer. Detta genom att köra bakgrundsaktiviteter på ett mycket effektivare sätt, exempelvis genom att begränsa hur hög prioritet inaktiva processer får mot processorn.

En representant för Microsoft har sagt att “Power Throttling” nyttjar kapaciteten i moderna kretsar för att klara sin funktion och den kan endast användas med datorer som har stöd för Intel Speed Shift-teknologi. Så glöm att köra funktionen på äldre datorer utan detta.

Intel Speed Shift är inget nytt på marknaden men i skrivande stund är det bara Skylake-processorer och senare som fungerar med “Power Throttling”. Vad den gör är att överlåta kontrollen av hastigheten processorn körs i till just processorn, och inte operativsystemet som tidigare. Det betyder att frekvensen kan justeras mycket snabbare vilket snabbar upp den generella prestandan.

Power Slider


Hur “Power Throttling” ska användas sig av Intel Speed Shift återstår att se, men en 11-procentig minskning av strömförbrukningen är inte något att fnysa åt. Även om det rör sig om optimala förhållanden där tekniken kan nyttjas maximalt. Och funktionen är påslagen som standard efter uppdatering, så det finns inget för dig som användare att göra.

Om du av någon anledning vill exkludera en applikation från att användas med funktionen är det enkelt ordnat. Gå till Inställningar > System > Batteri. Klicka på alternativet för batteriförbrukning per applikation och välj den som du vill exkludera.

Klicka av inställningarna för automatisk hantering av Windows och reducering av arbete i bakgrunden när applikationen är inaktiv. ”Power Throttling” påverkar nu inte längre den app du valt, så tänk på att batteriförbrukningen kan gå upp.

Tror du det här kan vara en praktisk lösning på våra batteriproblem med bärbara datorer?