iMac Pro kan bli prestandamonster — nya modellen släpps 2017

Apple iMac 2016

Nya iMac Pro kan bli ett riktigt monster till dator med Intel Xeon-processor och en mängd andra uppgraderingar som gör modellen lämpad för professionellt bruk.


Apple har i det närmaste ignorerat hela iMac-serien de senaste åren med bara få mindre uppgraderingar av hårdvaran. Detsamma gäller Mac Pro som nästan helt lämnats åt sitt öde med långt mellan förbättringarna.

Kritiken som har lyfts fram mot Apple verkar dock ha fått en önskad effekt då företaget tydligt markerat förbättringar till båda serierna i framtiden. De är önskvärda, efterlängtade och minst sagt behövliga på alla sätt och vis.

Apple har sagt att de ser positivt på den framtida utvecklingen kring sina stationära datorer. Att företaget lyssnar på de kritiska rösterna, och inte minst att de planlagt en mängd kraftiga förbättringar att se fram emot.

Kraftfull Intel Xeon E3-processor & 64GB ECC datorminne

Exakt vad det innebär återstår att se, men kanske har vi redan fått de första uppgifterna som pekar på vad Apple kan ha i åtanke för åtminstone iMac Pro.


När de första iMac Pro-modellerna gör debut senare under 2017 väntas de komma med Intel Xeon E3-processorer, upp till 16GB ECC datorminne och upp till 2TB SSD-lagring med stöd för NVMe.

Datorerna ska även använda de allra senaste varianterna av diskreta grafikkort för bästa möjliga prestanda. Om det är från Nvidia eller AMD återstår att se, men vi hoppas så klart på något riktigt bra för både gamers och professionella användare.

Apple har länge kunnat hålla mycket höga priser och rättfärdiga dem med sitt operativsystem, hög kvalitet på hårdvaran och den totala kontroll företaget har över tillbehören. Det håller inte längre. Apple måste leverera på en hel ny nivå för att återta förtroendet hos sina gamla användare — och för att få nya.

Glöm pekskärm i nya iMac Pro

Apple har alltid gått sin egen väg i utvecklingen av såväl datorer som surfplattor och mobiltelefoner. I vissa fall har de inte bara bidragit till framtagandet av bättre Android-enheter, men också varit banbrytande på en mängd tekniska områden.

Därefter har konkurrenterna tagit vid och sprungit om Apple i strävan efter att inte bra slå Cupertino-företaget på fingrarna, utan för att kunna erbjuda något nytt och spännande innan någon annan gör det.

Hur väl Apple och konkurrenterna lyckats i sin strävan låter vi andra sia om, men det är tydligt att de idag går sina egna vägar för att staka ut en bana åt sina användare. För Windows är det kanske primärt pekskärmar som gäller med bärbara datorer, för Apple har det istället landat i TouchBar som är en pekskärm placerad ovanför tangentbordet.

Vi vet att Apple sen tidigare tydligt markerat att de är negativa till pekskärmar, så de är inget vi räknar med kommer till nästa generations bärbara datorer eller stationära skärmar. Men Apple (läs: Steve Jobs) har också varit extremt negativa till styluspennor, och idag har vi Apple Pencil som är hyllad för hur bra den fungerar.

Skulle du vilja se iMac Pro med pekskärm? Kanske något likt Surface Studio som är hett omtalad för just den funktionen. Kommentera gärna och berätta vad du tycker och tror.