Bästa mikrofonerna för GoPro Hero4

gopro hero4 black

GoPro Hero4 har fått stora förbättringar när det kommer till att spela in ljud. Omfånget är klart bättre vid en direkt jämförelse med Hero3+ men ibland vill man ha det där extra som den lilla mikrofonen inte klarar av.

Tacksamt nog finns möjlighet att spela in via en extern mikrofon och det finns två vägar att gå. Den ena är med en separat mikrofon vars ljud appliceras på filmen i efterhand med ett videoredigeringsprogram. Bland de bättre tillverkarna hittar vi Zoom med utmärkta ”H6 Handy recorder” för den som vill ha riktigt bra ljud, eller H2n för budgetvarianten.

Vanligast är ändå att man ansluter en extern mikrofon via sladd till kameran och för det behövs en speciell adapter, denna kostar från några tior till hundralappar beroende på tillverkare. Tänk på att adaptern kräver att man inte använder något skyddshus. Ett alternativ är ”Naked Frame 2.0” som dock fungerar utmärkt men inte skyddar kameran.

Sen är då frågan vilken mikrofon som är bäst lämpad för GoPro Hero4. Här är en lista över de rekommenderade mikrofonerna som garanterat fungerar med GoPro Hero3, Hero3+ samt Hero4 Silver & Hero4 Black.

 


Lästips: Bästa tillbehören till din GoPro Hero4 Silver & Black


Röde VideoMic – alla modeller

Röde Videomic

Sennheiser MKE 400

Sennheiser MKE 400

Sound Professionals SP-TFB-2

 

Sound Professionals SP-TFB-2Opteka VM-100Opteka VM-100

 

Sony ECMCS3

Sony ECMCS3

Lavalier – alla modeller och märkenRöde Lavalier

 

Följande modeller har officiellt stöd för Hero4 Black:

Shure SM57

Shure SM57

Sennheiser MD421

Sennheiser MD 421

Shure SM58

Shure SM58

Shure SM7B

Shure SM7B

Electrovoice Re20

Electrovoice RE20


Lästips: Sennheiser MKE2 — högkvalitativ mikrofon för GoPro Hero4


GoPro listar även Countryman Lapel (MEMWF05BD2-R) som en av mikrofonerna med officiellt stöd, men den modellen är helt omöjlig (i skrivande stund) att hitta på internet. Men den listas åtminstone så hittar du den så är den garanterad att fungera med Hero3, Hero3+ samt Hero4.

Vilka är dina behov?

Tänk på att en extern mikrofon inte är att rekommendera i miljöer där det finns stor risk för skada på din GoPro. Detta för att den adapter som måste anslutas till kameran riskerar att brytas i sin kontakt och då finns inte mycket mer att göra än att lämna allt för reparation.

Tänk också på att de modeller som listas ovan kanske inte är de bästa för just dig och dina behov. De har officiellt stöd av GoPro, vilket givetvis är bra, men kanske inte möter dina krav eller budget. Kolla först vad du behöver och prova dig fram – i princip alla mikrofoner som kan anslutas via 3.5mm-kontakt ska fungera.

Vilken är din favorit?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.