Bästa tillbehören till Sony RX100

Sony RX100 III

Sony RX100-serien är på många sätt en fenomenal kamera med ruskigt bra bildkvalitet för såväl stillbilder som video. Eftersom Sony har valt en sensor som är nästan en tum stor så har RX100 bättre bildegenskaper än de flesta andra kompaktkameror i skrivande stund. Det här är en kameraserie jag verkligen gillar.


Dock så finns det alltid utrymme för förbättringar, med som så mycket annat, och Sony RX100 är en riktigt hal rackare som lätt kan slinka ur händerna om man inte är försiktig. Bäst är att skaffa ett skal för att både skydda kameran och göra den lättare att hålla – och det är bara ett av många tillbehör som jag kan rekommendera, så här kommer en nätt lista med mina favoriter.

Alla tillbehören ska fungera utmärkt med RX100, RX100 II, RX100 III och RX100 IV. Detta då Sony har valt att behålla designen från första till i sista modell och bara gjort mindre ändringar som inte påverkar batteri, skal eller liknande. Och det uppskattar vi eftersom man enklare kan uppgradera sin kamera till en nyare modell utan att förlora tillbehören.

Vi har erfarenhet från alla modellerna som nämns ovan. Har du frågor? Skicka ett meddelande via kommentarsfältet eller e-post så svarar vi efter bästa förmåga.!

 


sony-lcj-rxc

Läderskal

Med ett läderskydd på kameran skyddas den känsliga elektroniken om du råkar tappa eller stöta i kameran mot en hård yta. Det gör också att repor inte uppstår lika lätt vilket behåller värdet längre och vatten får inte samma utrymme att tränga in i kameran som om den var utan skyddande skal. Det finns en mängd varianter att välja där Gariz är ett högaktat och välanvänt (och väldigt dyrt märke). Sony har ett eget läderskal som kostar några hundralappar och vill man gå ännu billigare finns prisvärda tredjepartsvarianter att köpa för betydligt lägre kostnad.

 

sony-rx100-richard-francis-kameragrepp.jpg

Kameragrepp

Richard Franiec’s är det populäraste kameragreppet idag och är mitt personliga val om du inte vill ha ett läderskal på kameran. Sitter snyggt och ger betydligt bättre grepp än utan något alls. Fästs med klister som redan sitter på greppet när det kommer i lådan. Beställs från Lensmate som finns i USA, men leveranserna är snabba och priset värt det. Trots greppet kan man lätt trycka ner kameran i byxfickan eller lägga den i jackan utan problem.

 

Filterhållare

Det här tillbehöret kanske inte passar alla typer av fotografer, men vill man skydda optiken eller bara ge bilderna snyggare effekter med olika filter så är det här värt en titt. Finns bland annat för filterstorlekarna 49mm och 52mm beroende på personlig önskan. Perfekt lösning om man gillar makrofotografering då RX100 inte är direkt känd för sina bra egenskaper på den fronten. Tänk på att makrofilter kostar en hel del så kolla upp märken och priser.

 

Skyddsfilm

Det absolut första som borde finnas på din kamera direkt efter att du plockat upp den från lådan är skyddsfilm. Köp färdiga eller ännu bättre, köp ett tiopack som är anpassade för Iphone 4/4S och klipp till dem själv. Kostar mindre i många fall och sitter lika bra med skydd för repor och annat otyg. Vem vill ha en repa direkt på en ny kamera? Inte jag i alla fall!

 

Extern batteriladdare

Sony envisas med att man ska ladda batterierna i kameran eller köpa en svindyr extern laddare från deras butik. Gå till Ebay.co.uk och välj en laddare där som följer EU-standarden för uttag. Kostar någon hundring med frakt från England och gör det så mycket enklare att ladda dina batterier, för du skaffar väl extrabatterier också på samma gång, eller hur?

 

sony-np-bx1-rx100-batteri

Extra batteri

Minst ett extra batteri är att rekommendera då de är små och relativt billiga i piratvarianterna. Det är alltid bättre att skaffa originalbatterier, men det finns flera anledningar att se sig om efter piratvarianterna också, priset exempelvis och det faktum att de jag själv testat håller minst lika bra som originalen – även efter en tids användning!