SearchBlox: Populärt Roblox-tillägg för Google Chrome stjäl konton

Roblox

Har du Chrome-tillägget SearchBlox installerat på datorn? Då bör du OMEDELBART avinstallera det, rensa dina webbläsarkakor och byta lösenordet till Roblox-kontot.

SearchBlox är ett tillägg som marknadsför sig mot användare som vill söka efter specifika Roblox-spelare. Efter att flera hundra tusen nedladdningar gjorts så lade någon till skadlig kod i hemlighet.

Lästips: Hur mycket kostar Roblox? Är Roblox gratis?

Chrome-tillägget var alltså säkert att använda till en början, men nu kan det användas av cyberkriminella för att stjäla inloggningsuppgifter till Roblox och Rolimons. Den senare är en bytesplattform för Roblox-användare.

Den skadliga koden används för att skaffa sig åtkomst till Roblox- och Rolimons-konton som sedan kan säljas vidare.

I skrivande stund har inte tillägget flaggats av något antivirusprogram. Det gör situationen extra farlig då Roblox är ett extremt populärt spel bland barn och ungdomar, och med hundratusentals nedladdningar utan någon varning så ökar risken för fler stulna konton för varje dag. Tillägget är åtminstone borttaget av Google från tilläggsbutiken.

Notera att det inte är fastställt om det är huvudutvecklaren eller cyberkriminella som utan utvecklarens vetskap som har lagt till koden.

Lästips: Så blir du lurad på TikTok – 5 värsta bluffarna / blåsningarna

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.